Maksimilijan i Carlota na Lokrumu

Dubrovačke ljetne igre sa svojim programom Pisci na Igrama na dva su se dana preselile na Lokrum. I to da bi Milana Vuković Runjić i Daniel Rafaelić ispričali priču o austrijskom nadvojvodi Maksimilijanu, koji je postao meksički car, i njegovoj ženi Carloti, koji su s Lokrumom bili itekako povezani.

Napuštajući grad i tonući u noćnu idilu Lokruma publika je spremna na priču o kojoj se ipak premalo zna. Maksimilijan iz dinastije Habsburg bio je vlasnik otoka. Carlota je bila belgijska princeza Charlotte, udajom za Maksimilijana i odlaskom u Meksiko, gdje je on postavljen za cara, postala je Carlota. Autori scenskog prikaza, održanog u ruševinama Benediktinskog samostana, odlučili su ispričati zanimljivu priču.

Na Lokrumu je par posljednji put bio sretan. Maksimilijan je pisao pjesme, Carlota nadgledala uređenje otoka. Maksimilijanova politička karijera završila je tragično. U Meksiku su ga pogubili, a Carlota je izgubila razum.

Postoji niz filmova o njemu i Carloti, meksičkih, ali i jedan holivudski s Bette Davis. S druge strane ima njemačkih filmova 20. i 30. godina koji se inspiriraju manje Maksimilijanom, ali jako Lokrumom, istaknuo je Daniel Rafaelić.

Lokrum je jedina točka u Europi za kojom čeznem, govorio je Maksimilijan. Zahvaljujući Milani Vuković Runjić i Danielu Rafaeliću on i Carlota na dva su dana, nakon gotovo stoljeće i pol, oživjeli u tom svom raju na zemlji.