Treba li se baletna škola preseliti u trgovački centar na rubu grada?

Nakon što je zagrebačka Gradska skupština odbacila prijedlog o preseljenju državne baletne škole na neadekvatnu lokaciju trgovačkog centra na rubu grada, ravnateljica je uputila prijeteće pismo roditeljima i dovela u pitanje početak nove školske godine, zbog čega su gradski HSLS i HNS te pročelnik Ureda za obrazovanje zatražili njezinu ostavku.

Škola na Ilirskom trgu jedina u Hrvatskoj školuje polaznike do završnog zvanja balerine i baletana te nastupa u hrvatskim baletnim ansamblima.

S Ilirskog trga škola bi mogla biti preseljena u 45 minuta vožnje udaljenije Gračane. Sat i pol vožnje dnevno više za djecu koja uz baletnu idu i u redovitu školu. Iz trošne zgrade školu bi se preselilo u trgovački centar s kasinom.

Ako je dijete odgojeno tako da ne ide po kafićima, po kasinu, neće ići, pričate kao da smo u Las Vegasu, pa ja sam bila, to su aparati na kovanice i šta, rekla je Gordana Rajs-Cvenk, nastavnica klasičnog baleta. 
Pravobraniteljica za djecu, doc. dr. sc. Ivana Milas Klarić smatra, Sklopi li Grad Zagreb ugovor od 2 milijuna 700 tisuća eura s tvrtkom Siget ulaganje d.o.o., čiji je vlasnik Konzum, 15 godina otplaćuje najam po osam eura za svaki od 1502 četvorna metra.

Protiv ove odluke najprije su glas dignuli roditelji. Peticiju je potpisalo 1775 osoba. 56 je roditelja protiv. Njih je 12 za preseljenje. Ravnateljica škole pritišće neprimjerenim dopisima Vijeću roditelja. Zbog čega je HSLS podnio zahtjev za njezinu smjenu.
Tražimo njezinu smjenu jer se škola 21. stoljeća ne stvara demonstarcijom sile moći, već dijalogom...svih aktera škole, rekao je Alen Ostojić, predsjednik Odbora za obrazovanje i sport.

Ravnateljica Škole Lidija Trešćec-Bobetko ne želi pred kamere. Mišljenje je dalo i Hrvatsko društvo baletnih umjetnika. "U ovoj fazi jedino što možemo jest apelirati na sve uključene da se hitno pokuša naći privremeno rješenje kako bi nastava mogla početi najesen."

Gradska skupština na posljednjoj je sjednici odbila projekt. Čeka se iduća. Odgovor smo dobili i od Ministarstva znanosti. "Za rad u promijenjenim uvjetima škola mora podnijeti zahtjev Ministarstvu te ishoditi rješenje. Zahtjev još nismo primili. Uvjereni smo da će škola u dogovoru s osnivačem odabrati lokaciju koja će zadovoljiti i osnivača i samu školu, pri čemu na prvome mjestu mora biti dobrobit djece."

Broj školovanih baletana ionako je već u padu. S neadekvatnim i neriješenim prostorima za ples - od osnovne, preko srednje škole čak do Plesne akademije - neizbježno je angažiranje baletana iz inozemstva. A dok su brojni gradski prostori prazni, sve ovo čini se kao kockanje s budućnošću hrvatskog baleta.