Iz organskog vrta ravno na stol

U organskom vrtu udruge Zmag sade bilje na način permakulture, odnosno prepoznaju kako čak i korov ima svoju ulogu. I kako neke neposađene biljke podržavaju rast onih koje želimo uzgojiti. Vrt je još po nečemu poseban – to je zapravo sjemenarski vrt čija je glavna svrha skupljanje sjemena, osobito tradicionalnog hrvatskog povrća.

Usred zelenila Vukomeričkih gorica u selu Vukomeriću smjestilo se i Reciklirano imanje udruge Zmag. Povišene gredice pune su rajčica, luka, graha. Imamo knjižnicu sjemena i svake godine regenereriramo što više sjemena, jer klijavost ne može dugo trajati, objašnjava Sendy Osmičević iz Udruge Zmag. Ono što su naši stari dobro znali, da sjeme treba sakupljati i čuvati, ali samo tako da ga se uvijek iznova sadi, danas se zaboravlja. Mnoge bi sorte mogle biti izgubljene, a ljudi osuđeni da sjeme kupuju od velikih proizvođača. Stoga u Udruzi planiraju na kraju sezone posudionicu u kojoj oni koji posude sjemenje vrate koliko su posudili, pa čak i više.

Odgovorni smo za sadnju i prikupljanje sjemena, a i za čistoću tla. Stoga je dobro da prihrana bude organska. Upravo je sezona i naša tla su siromašna kalcijem, a ljuska jajeta izgrađena od 90% kalcija, prvo ju treba prepržiti na laganoj vatri na tavi (40-ak minuta, ili u pećnici 20-ak minuta na 180°C)  jer ćete tako ukloniti organske ostatke na ljusci koji znaju kontaminirati otopinu,  kaže Sendy. Usitnjena ljuska jajeta prelije se jabučnim octom u omjeru 1:10, ostavi se deset dana u staklenki, svakoga se dana promućka, a onda se čajna žlica doda litri vode i možemo biljku zalijevati ili pošpricati list s gornje i donje strane i to ujutro ili navečer. Otopinu koristimo jednom u dva tjedna od početka cvatnje sve do berbe plodova jer plodovi trebaju dosta kalcija, a i naše sjeme. Ako je sjeme bogato kalcijem, bolje klija i sadnice su zdravije.  Uz pomoć prirodnih pripravaka, ali i drugih biljaka, vrt će biti plodan. Sve u prirodi ima smisla pa i korov odnosno samoniklo bilje. Primjerice loboda svojim korijenjem pomaže krumpiru da upija vodu, a djetelina skuplja dušik i prihranjuje povrće.

Ovakvo uzgojeno bilje možete pojesti odmah u vrtu. Bez pranja, bez termičke obrade. Baš iz srca prirode.