Robert De Niro doputovao u Sarajevo

Legendarni glumac Robert De Niro doputovao je u petak poslijepodne u Sarajevo, gdje je pozvan kao počasni gost filmskog festivala (SFF) koji se otvara u večernjim satima i trajat će do 20. kolovoza.
  
Velika je čast imati Roberta De Nira kao prvog dobitnika nagrade Počasno srce Sarajeva za životno djelo, izjavio je Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala. Kazao je kako je gostovanje De Nira u Sarajevu plan na kojemu se radi već godinama. Taj je dan došao i zbog toga smo veoma uzbuđeni, kazao je Purivatra koji je i utemeljitelj SFF-a.

Dvostruki oskarovac 12. kolovoza u Sarajevu će predstaviti nedavno restauriranu verziju kultnog filma ''Taksist'' redatelja Marina Scorsesea i to je ujedno iznenađenje ovogodišnjeg SFF-a koje su najavljivali organizatori. ''Taksista'' su kritičari, filmski umjetnici i publika ocijenili jednim od najznačajnijih filmova svih vremena. Film je bio nominiran za Oscara u četiri kategorije, uključujući i one za najbolji film, najboljeg glumca, a osvojio je Zlatnu palmu u Cannesu 1976. godine te dva Zlatna globusa.

Osim "Taksista", De Niro i Scorsese snimili su zajedno još osam filmova: "Mean Streets'' (1973), "New York, New York" (1977), "Raging Bull" (1980), "The King of Comedy" (1983), "Goodfellas" (1990), "Cape Fear" (1991) i "Casino" (1995). Proslavljeni američki glumac, redatelj i producent te dvostruki dobitnik nagrade Oscar dobitnik je i prvog Počasnog srca Sarajeva za životno djelo za izniman doprinos filmskoj umjetnosti.

Tijekom gostovanja u Sarajevu, kako je najavljeno, De Niro će za festivalsku publiku i novinare govoriti o svojoj karijeri u razgovoru koji će moderirati Mike Goodridge, bivši urednik prestižnog magazina Screen International i današnji izvršni direktor londonske tvrtke Protagonist Pictures.