'Modri kavez', dokumentarac o životu pomoraca

'Modri kavez' dokumentarac je o životima pomoraca. Napravila ga je mlada splitska redateljica Bruna Bajić uz pomoć mame Žane koja je odradila producentski dio. U filmu su ispričali sudbine 12 pomoraca među kojima se nalazi i njihov tata i suprug Nenad. Ovaj morski dokumentarac pršti od emocija, a kako je nastajao te kako je biti kći jednog pomorca otkriva ekipa Dobrog jutra.Toliko puta dosad Bruna Bajić oca je ispratila na daleka mora i svjetove, a upravo tata Neno poslužio je kao inspiracija za dokumentarac kojem je dala ime Modri kavez. Priča je to o snovima, nadanjima, strahovima, pustolovinama... Svaka luka, svaki grad, svaki porat je zapravo dobro upoznat što znači život u Modrom kavezu. I eto s jednom željom da napravimo osvrt na život, obitelj, ljubav, čekanje, upornost i ustrajnost, nastao je film koji je posveta svim pomorcima i njihovim obiteljima, kaže Bruna. I povratak i odlazak to je nešto što se neda opisat riječima. Deset dana prije kad znam da trebam ići na brod, to su mučne situacije. Ne bih ih volio poželiti nikome, iskren je Nenad.

Suze na odlasku, osmijeh na povratku! Pomiješane su emocije i u Modrom kavezu čiju je svaku minutu Bruna posvetila svom najdražem pomorcu - tati. Razgovarali smo s različitim ljudima i odabrali kako ja kažem, Oceanovih 12. Imamo i jednu liječnicu koja priča o aspektima pomorskog života koji su manje poznati. O prilagodbi, punjenju baterija, kako je ona to kolokvijalno nazvala.  O filmu glavni protagonist kaže: Ja sam mislio da će to biti jedan filmić posvećen meni. Ali 95 minuta ja sam gledao s tolikom lakoćom 15,16 puta, i svaki put mi ga je malo. A Bruna iskreno progovara: Kad je on zaplakao i kad sam vidjela tu suzu u oku zapravo sam imala osjećaj prvi put u životu da sam mali djelić onoga što je on učinio za mene i obitelj uspjela vratiti. Ne zaboravlja niti svoju majku kojoj posebno zahvaljuje za sve ono što je učinila i za mene i za sestru u životu. I što je napravila ljude koji idu kvalitetnim putem.

Nenina morska avantura počela je prije mnogo godina. Potpuno slučajno i neočekivano. Od profesora u pomorskoj školi postao je pomorcem kada se više nije moglo živjeti od prosvjetarske plaće. S prekidima je skupio, kako kaže, 25 godina čiste navigacije. Mnogo sam toga obišao. I mogu reći da je ovo najljepši dio na kugli Zemaljskoj.

A o obiteljskoj ljubavi i pomorcu koji je vječni dječak u duši, divan otac, divan prijatelj i potpora... najljepše govori Brunin film 'Modri kavez'.