Patuljasti kajman, novi stanovnik pulskog akvarija

Pulski akvarij bogatiji je za još jednog stanovnika. Nakon nekoliko mjeseci karantene, posjetiteljima je napokon predstavljen patuljasti kajman. Premda ove životinje žive u močvarnim područjima južne Amerike, ovaj je stigao iz zoološkog vrta u Češkoj.

Novi stanovnik pulskog akvarija ne samo što se uopće ne miče, nego ni ne trepće. Mnogi kraj njega prolaze da ga ni ne uoče. Neki čak obavljaju neodgodive poslove na samo metar udaljenosti od zubate zvijeri. No, začuđeni ovakvom mirnoćom nisu samo ljudi. Potencijalni plijen slobodno plovi oko njegovih čeljusti, a izrazito aktivne slatkovodne kornjače upotrijebe ga umjesto kamena na kojem se udobno odmaraju.

Dokumentarci koje gledate na TV-u u kojima krokodil skače iz vode, to je postignuto nakon par dana snimanja. Inače to je jedan kadar koji traje deset sekundi, a čekalo se danima, jer krokodil baš to ne radi svako malo, kaže biolog Žarko Jaković. Dodaje i kako je kajman miroljubiv jer je sit. No, na svojih metar i pol ima osamnaest kilograma, a i ne treba zaboraviti da je to divlja životinja iz obitelji aligatora.