Starije osobe na meti prevaranta

Posljednjih dana policija bilježi više kaznenih djela prijevara na štetu građana starije životne dobi. Na koji način se prevare ostvaruju i kako ih spriječiti u Dobrom jutru govorila je Ana Mariju Vojković iz Službe za odnose s javnošću MUP-a.

Prevaranti koriste poodmaklu životnu dob, samostalno stanovanje te neupućenost i nepažnju građana kako bi došli do njihovih ušteđevina i novca. Lažno se predstavljajući dovode žrtve u zabludu te im nude pomoć i medicinske usluge (mjerenje krvnog tlaka, masaža, prodaja medicinskih pomagala i sl.)  ili se predstavljaju kao policijski službenici u civilu, poštari, bankovni službenici, službenici osiguravajućih društava, djelatnici elektre, plinare i sl.

Počinitelji su osobe autoritativnog nastupa, pričljive, kreativne i naizgled empatične, a posebno uporne i uvjerljive u nagovaranju sugovornika. Vrlo često prevaranti simuliraju bolest, malaksalost ili nesvjesticu, kako bi izazvali sažaljenje. Starije osobe u najboljoj vjeri pristaju na suradnju i razgovor, puštaju nepoznate osobe u kuću te postaju žrtve prijevara. Osim navedenih, uvijek postoji i mogućnost pojavljivanja novih oblika prijevare.


Kako bi spriječili nove prijevare, građanima (posebice onima starije životne dobi) iz MUP-a savjetuju:

- Ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ.

- Ako se osoba predstavi kao službena, tražite od nje na uvid službenu iskaznicu koju su sve službene osobe dužne imati i dati vam na uvid. Ako sumnjate telefonski provjerite u instituciji iz koje dolaze.

- Ne dajte se zavesti uvjeravanjem nepoznatih osoba, njihovim titulama i sličnim nastupima.

- Zapišite registracijsku oznaku vozila te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje.

- Zapamtite izgled, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke, tetovaže i slično).

- Odrasli članovi obitelji koji se brinete o starijim osobama, upozorite ih na opasnost i ponavljajte im ove savjete.


Izlažete se velikom riziku ako prihvatite upornost nepoznatih osoba koje vam po svaku cijenu žele ući u dom pod izlikom, 'pružanja pomoći kod bolesti', 'nuđenja povoljne prodaje  knjiga, posteljine, suđa, kućanskih uređaja  i sličnog',  traženja milostinje itd. Posumnjate li u nekoga, a posebice ako je riječ o počinjenju kaznenog djela, ODMAH obavijestite policiju na broj 192!

Od nedavno vijesti iz Ministarstva unutarnjih poslova možete pratiti i na njihovom Twitteru računu koju su otvorili u želji da poboljšaju i ubrzaju protok informacija i ostvare kvalitetnu dvosmjernu komunikaciju i s građanima i predstavnicima medija.