Može li se u Hrvatskoj biti student i poduzetnik?

Matej Brečić je student i poduzetnik. Unatoč svim poteškoćama s kojima se suočavaju naši studenti, on je uspio pokrenuti vlastiti posao. I uspješno ga vodi već godinu dana.

Tek su mu 22, a već može reći da je uspješan poduzetnik. Zagrepčanin Matej Brečić student je 4. godine komunikacijskog menadžmenta u Zaprešiću i, uza sve u roku položene ispite, uspio je osnovati tvrtku. Proizvodi majice koje su u kratkom vremenu postale prepoznatljiv brend. Sama ideja se pokretala već prije 2 godine, meni u glavi naravno. Realizacija je krenula prije otprilike godinu dana. Šest mjeseci proveo sam analizirajući jer sam do tada zapravo bio laik,  prisjeća se Matej.

Početni kapital ipak je potreban da bi se pokrenuo posao, a dobro znamo kakva je financijska situacija većine naših studenata. Ni Matej se ni po čemu nije razlikovao, osim možda po odlučnosti da, unatoč svemu, ne odustane od svoje ideje. Zaista nije bilo lako, tri godine sam radio preko Studentskog centra. Nije bilo lako, zaista sam se namučio da steknem taj početni kapital… kad se radi jedno dvije, tri godine treba se baš mukotrpno raditi i odvajati da bi imali za ulazak u neku firmu ili organizaciju.

Uz studiranje, danas ovaj mladi poduzetnik svoj posao živi od 0 do 24. Surađuje s nekoliko domaćih tvrtki, sve materijale kupuje u hrvatskim trgovinama. Njegove su majice tako, možemo reći, 100% 'made in Croatia'. I ono na što je posebno ponosan jest to što je uspio stvoriti kvalitetan modni brend koji si mogu priuštiti čak i studenti. Želim našem tržištu pokazati da nije stvar u tome da idemo napraviti brzu zaradu. Proizvod je prilagodio hrvatskom tržištu, a ako i kada se krene širiti prilagodit će se i tome. Ima i muških i ženskih modela, raznih veličina i boja, ali konstanta je uvijek: džep. Nisam to ja izmislio, džep se evo, malo sam istraživao, od 18. stoljeća pojavljuje baš na majicama. Mnogi su prepoznali baš džepove na njegovim majicama. Nose ih diljem Hrvatske, u Njemačkoj, Italiji… jer se orijentirao  na internetsku prodaju. Ponosno kaže da do sada nije imao još niti jednu zamjenu ili povrat sredstava. Zaista želim pokazati da u Hrvatskoj, uz rad, uz dobru ideju ništa nije nemoguće. I Hrvatska je kaže konačno počela s izvrsnim programima za samozapošljavanje mladih i/ili pokretanja tvrtki. Četiri dana mi je trebalo da otvorim svoju tvrtku i zaista nakon toga sva papirologija, svi nekakvi tehnički problemi su zaista na minimalnoj razini.

U Hrvatskoj je, kaže, mnogo mladih koji imaju uistinu odlične ideje, vezane za razna područja. I sve one jesu ostvarive. Treba samo odagnati strah od neuspjeha, dodati upornost, predanost i mnogo ljubavi. Uspjeh je tada siguran. Svojim primjerom Matej to svjedoči.