Prvi bistrički pjenušac

Posljednjih godina u Hrvatskoj nastaje mnogo kvalitetnih vina, a našim je vinarima zanimljiva i proizvodnja pjenušca. Mnogo je malih proizvođača koji nastoje proizvesti različite proizvode u malim količinama, ali zato posebno kvalitetne. U Mariji Bistrici vinar Mladen Platužić proizveo je prvi bistrički pjenušac.

Na Vinskom vrhu u Poljanici Bistričkoj, kako i samo ime kaže, stoljećima nastaje mnogo vina. Stare tradicionalne sorte Hrvatskog zagorja i općine Marija Bistrica zamjenjuju nove, pa i strane sorte grožđa. Zato s pomoću struke, enologa, ne samo da nastaju za ovaj kraj nova vina nego i pjenušac. Svake godine kad sam dobivao zlatnu medalju za chardonnay. Komisije su me poticale da je to dobra baza za proizvodnju pjenušca pa sam odlučio, ali ne sam. Za prvu godinu sam tražio pomoć enologa dr. sc. Mirele Osrečak i uspjeli smo vrlo dobro već prve godine, otkriva vinar Mladen Platužić.

U hobističkoj proizvodnji Mladen je primijenio klasičnu metodu proizvodnje, onu u boci koja je puno skuplja i zahtjevnija, treba više vremena i ljudskog rada. Svaka je boca unikatna, u svakoj je posebna fermentacija. Zato su ovakvi  pjenušci puno skuplji od onih proizvedenih u tankovima. Ksenija i Mladen proizveli su prvi pjenušac u ovom dijelu Hrvatskog zagorja i na natjecanju Vinarske udruge Vinski vrh za njega osvojili zlatnu medalju. Prve su godine proizveli 100 boca, a sada su krenuli u proizvodnju 400 boca pjenušca. Plan je i više, ako uspije ova godina. Za sada je vinograd u jako dobroj kondiciji i vjerojatno će biti berba dobra, objašnjava Ksenija.

Svježije vino, pjenušac odlično prija ljeti i neusporedivo je kvalitetnija i skuplja zamjena za obični gemišt. Ovaj je pjenušac proizveden od čistog vina Chardonnay i bez dodataka likera za okus. Dobro je što se posljednjih godina povećava lepeza različitih vina u Hrvatskoj. Proizvodnji pjenušca, uz kontinentalnu Hrvatsku pridružuje se polagano i Dalmacija.