U Vrtovima lunjskih maslina otvoren prezentacijski centar

Vrtovi lunjskih maslina otvoreni u Lunu na otoku Pagu osmišljeni su kao zaštita i vrednovanje ovog prirodnog staništa s više od 80 tisuća drevnih samoniklih stabala u jedinstvenom masliniku na Mediteranu.

U lunjskim je maslinicima na 24 hektara više od 80 tisuća stabala maslina, od čega 1500 stabala oblice cijepljene na divlju podlogu masline Olea oleaster linea. Visoke su od 5 do 8 metara i starije od 1200 godina. Masline na Lunu jedinstvene su u svijetu upravo zbog tolikog broja tisućljetnih stabala na okupu.

Time se ne mogu pohvaliti ni najpoznatiji maslinici na Mediteranu, na kojem više nema ovako očuvanih samoniklih maslina u njihovu prirodnom okruženju. Najstarija maslina u Lunu ima više od 1600 godina, visoka je 12 metara, a deblo joj je široko osam metara. Vrtovi lunjskih maslina plod su dugogodišnje težnje lokalnih maslinara za vrednovanjem i zaštitom lunjskih maslina. 

Uloženo je mnogo novca da bi se zaštitile i da bi u njima svi zainteresirani mogli uživati. Tako je otvoren i prezentacijski centar vrijedan oko milijun i pol kuna u kojem posjetitelji mogu dobiti sve informacije o masliniku.