Zeleni vir, idealno odredište za obiteljski izlet

Za sve kojima su dosadile vrućine i kupanje, komarci i gužve, dobra je preporuka izlet u Gorski kotar. Jedno od zanimljivih odredišta je Zeleni Vir, oko osam kilometara udaljen od Skrada. Riječ je o jednom od mnogobrojnih prelijepih, poznatih i manje poznatih izletišta.

Šum vode i gusta, gotovo nedirnuta šuma prvi je dojam koji na posjetitelje ostavlja Zeleni Vir, poznato izletište u Gorskom kotaru. Na pastoralni mir koji tamo vlada nitko ih ne može pripremiti, jer kažu domaćini - tijelo i duša ovdje se trenutno opuštaju. 

Zeleni vir i Vražji prolaz nalaze se u kanjonu, podno Skrada. Proglašeni su geomorfološkim rezervatom 1962. godine te se prostiru na površini od oko 200 hektara. Na ulazu u rezervat nalazi se planinski dom 'Zeleni vir' koji u svojoj ponudi ima domaća jela, različite slastice od šumskih plodova te specijalitet karakterističan za taj kraj – skradsku štrudlu.

Zeleni vir je izvor na dnu plitke spilje čiji je ulaz okružen okomitim stijenama niz koje pada slap, a ime je dobio po zelenkastoj boji vode koja nastaje u spilji. Druga atrakcija rezervata je Vražji prolaz, kanjon dugačak 800 metara. Ondje se između visokih stijena probija potok Jasle te svojim djelovanjem oblikuje kamen i ostavlja za sobom očaravajuće prizore. 

Zeleni vir je, dakle, idealno odredište za obiteljski izlet, jer tu možete provesti ugodno vrijeme sa svojom djecom i prijateljima.