U Dubrovniku predstavljena monografija slikara Iva Dulčića

Svega nekoliko dana prije 100. obljetnice rođenja Iva Dulčića, velikog dubrovačkog i hrvatskog slikara 20. stoljeća, u atriju palače Sponza u povijesnoj jezgri Dubrovnika u ponedjeljak navečer predstavljena je njegova monografija autora Igora Zidića.

Na preko 640 stranica, Zidić je prikazao više od 500 reprodukcija Dulčićevih slika, crteža, signatura te komparativne i arhivske građe vezane uz slikarev život. Monografiju, koja je predstavljena u sklopu Dubrovačkih ljetnih igara, strukturirao je u deset poglavlja kroz koja se može spoznati dimenzija Dulčićeva djela i prepoznati vrhunski značaj njegova slikarskog, sakralnog opusa za hrvatsko slikarstvo 20. stoljeća.

Sam Zidić u izjavi medijima rekao je da mu je drago vidjeti kako je Dulčić, kroz svoja djela još uvijek živ i da ga ljudi vole. Trudio sam se, poznavao sam ga i radio desetljećima te teme. U njegovu glavu mi nije bilo tako teško proniknuti jer on uvijek daje ključić ako ga znate i znate što tražite, rekao je Zidić.
 
Ivo Dulčić rođen je 11. kolovoza 1916. u Dubrovniku, gdje je i pokopan 1975. Isticao se osobitim smislom za bogat kolorit i ljubav prema motivima iz svog rodnog grada. Dulčićev slikarski jezik je kombinacija ekspresije, brzog, plastičnog crteža, uz profinjeni osjećaj za boju i teksturu. U hrvatskom slikarstvu ostat će trajno obilježen kao jedan od rijetkih slikara koji je njegovao sakralnu temu.