Znate li što su spin doktori?

Znate li tko su to spin doktori? Na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu kažu da se radi o strateškom komuniciranju u javnosti.

U sklopu odnosa s javnošću i glasnogovorništva razvilo se zanimanje spin doktor. Dolazi od engleske riječi spin što znači vrtjeti se. To je kolokvijalni naziv za ljude koji se bave nekom vrstom komuniciranja, prije svega strateškog komuniciranja u politici. Iako mnogi misle da je to novo zanimanje, ono postoji već dugo. Taj fenomen doživo je najveći uspon pojavom televizije, dakle od 50-tih godina 20. stoljeća na ovamo. I danas se svi poslovi pakiranja politike za javnost i medije nazivaju spin doktoringom, objašnjava doc. dr. sc. Marijana Grbeša, s Fakulteta političkih znanosti.

Spin doktori mijenjaju imidž političara od negativnog u pozitivni. Iako je prema definiciji pojam spin doktor neutralan, u javnosti se često povezuje s manipuliranjem informacijama, njihovim 'friziranjem' i negovorenjem istine. Gdje je tu postavljena granica etičnosti? Laž bi vjerojatno bila neka donja granica ispod koje nitko ne bi smio ići, jer spin doktori koji lažu, vrlo obično gube svoj posao brzo nakon toga. Jer onog trenutka kada se to otkrije teško mogu nastaviti sa svojim poslom u nekim uljuđenim, razvijenim zemljama, isitče docentica Grbeša. Danas spin doktori ne zastupaju samo političare i popravljaju im imidž već i institucije i slavne osobe. Odakle tolika potreba za dobrim predstavljanjem u medijima?Danas se koristi pojam medijatizacije koji kaže da mediji nisu samo kanali, nego da su oni ti koji odlučuju, dakle oni koji su su-kreatori različitih sadržaja.

Na čemu moraju počivati odnosi s javnošću i spin doktori? Prije svega istini i samo istini. Na jednom povjerenju, dakle i na jednoj vjerodostojnosti, kaže Zvonimir Ancić, glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije. Čak i oni koji vjerodostojno obavljaju posao spin doktora susreću se s teškoćama. Nije uvijek lako, moram priznati. Često se naše riječi znaju izvući iz konteksta, prikazati malo u drugačijem svijetlu od onoga što je rečeno. Često se nema dovoljno prostora da bi se rekla cijela istina, isitče Ancić.

Iako je spin doktor zahtjevna vještina često izložena kritikama i skeptičnosti javnosti, apsolventi odnosa s javnošću vide se u toj ulozi. Legitimna je to taktika odnosa s javnošću i komuniciranja, kaže Domagoj Grbavac, student fakulteta Političkih znanosti koji vjeruje da imaju svjetlu budućnost. Studentica Doris Ravelić misli da su spin doktori nešto što će nama uskoro postati skroz normalno. Mislim da se hrvatsko društvo tek navikava na taj pojam, dok je to na zapadu potpuno normalno.

U konačnici svi želimo ostaviti što bolji dojam, pa nije čudno što je spin ili vrtnja doktora u popravljanju slike svijeta toliko nužna.