Zamijenite životinjske proteine biljnima, želite li živjeti dulje

Nisu svi proteini stvoreni jednakima, pokazuje nedavno istraživanje koje je objavila Harvardska medicinska škola u Bostonu, u državi Massachusetts.

Studija je pokazala da se sa svakim 10-postotnim povećanjem unosa životinjskih proteina, rizik od smrti povećava za 2 posto, uzmu li se u obzir način života,  tjelesna aktivnost, alkoholna pića, pušenje i debljina.

To znači da izvor proteina znatno utječe na zdravlje, prema istraživanju u kojemu su stručnjaci pratili zdravlje 85.013 žena i 46.329 muškaraca tijekom 32, odnosno 26 godina.

Rečeno je da je utjecaj proteina još jači među pretilim osobama ili osobama koje piju više alkohola. Prema nalazima studije, 36.115  ispitanika umrlo je. Od toga 8.851 od kardiovaskularnih bolesti, 13.159 od raka te 14.105 od drugih bolesti.