Otvorena izložba rukotvorina od jaja s dubrovačkim motivima

Izložba rukotvorina od jaja s dubrovačkim motivima, koja je izradio dubrovački umirovljenik Jozo Pozniak, otvorena je u prostoru Društva prijatelja dubrovačke starine (DPDS).

'Veliko strpljenje u malo stavljeno' naziv je izložbe rukotvorina od jaja, izrezbarenih remek-djela, koja već godinama izrađuje dubrovački umirovljenik Jozo Pozniak. Motiv je uskrsni, ali njegova je glavna inspiracija, kako kaže, ljubav prema dubrovačkom parcu, svetom Vlahu.

Riječ je o izrezbarenim i ukrašenim jajima s motivima relikvijara svetoga Vlaha koji se čuvaju u riznici dubrovačke katedrale. Posebnu pozornost na izložbi privukla je replika relikvijara glave svetoga Vlaha napravljena od nojeva jajeta, za čiju je izradu ovom umjetniku-amateru bilo potrebno više od pola godine.
 
Netko misli da je ovo lako, ali za doći do rezultata treba vremena. Sveti Vlaho je naš Parac, a ovo je naš Grad. To je ono što me potaknulo da ovo ostvarim. Bilo je trenutaka kada sam htio odustati i po mjesec dana nisam ništa radio, ali nastavio sam i nastavit ću i dalje, rekao je Pozniak te dodao kako svaki detalj koji ide na jaje treba prvo složiti na ravnu plohu što je poseban izazov.

Izložba jaja popraćena je panoima s fotografijama samih relikvijara, snimljenih u riznici katedrale.