15 tisuća djece uz njenu pomoć došlo je na svijet

U Rodilištu varaždinske Opće bolnice provela je 42 godine staža, porodila više od 15 tisuća beba. Njezina su životna misija - humanizacija porođaja i samostalnost primalja. Riječ je o čuvenoj varaždinskoj primalji Eriki Spirić. Popratili smo njezin posljednji radni dan.

Rađaonica je svakodnevno okruženje Erike Spirić. Kao primalja i šefica provela je u njoj cijeli radni vijek. Mjesto je to velikog iščekivanja, straha, iskonske radosti rodilje, očekivanje djetešca koje će se roditi za koji trenutak ili sat.

Na bečkom Kongresu primalja 2002., od kolegica je doznala o nezadovoljstvu hrvatskih rodilja koje odlaze rađati u inozemstvo ne bi li bile bolje tretirane pri porođaju. I to ju je pokrenulo i sada ponosno može reći: Napravile smo to da budemo bolje prema ženama, da ih slušamo, da osluškujemo ono što one žele, traže i da im to omogućimo. Da im damo sve ono što im mi kao primalje možemo dati. Nekad smo imale 90% epiziotomija, sad imamo 20 %. To je isključivo zasluga primalja, primaljskog rada i njihovog strpljenja.

Varaždinsko rodilište je obnovljeno, rodilje same biraju položaj za rađanje, glazbu te je postalo, uz bolnicu - prijatelja djece i prijatelj majki. Ovdje rado dolaze rodilje iz drugih županija. Rad u rađaonici, Erika je proširila aktivnom uključenošću u humanizaciju poroda u Hrvatskoj. Želja joj je prenijeti europski model osamostaljenja primalja, otvoriti porođajni centar. Imamo potencijal, imamo mlade primalje. One su odlične i mogu zaista taj posao raditi. A što se mene tiče - ja sam im iz penzije spremna pomoći savjetom ili pružiti bilo kakvu drugu pomoć. Neće mi biti problem. Dapače, veselilo bi me. Posljednji je radni dan, obitelj varaždinskih primalja, a iza nje ih ostaje 28,  ispratilo sestru Eriku u mirovinu. Bila mi je prvenstveno i šefica, ali je bila velika, velika prijateljica, dijelila je s njima i dobro i zlo, kažu one koje su radile sa sestrom Erikom.

Prepuna poletnog duha i svjesna svojeg poslanja, žena koja je donijela na svijet više od 15 tisuća beba, učinit će sve da i zakonsko osamostaljenje primalja te humanizacije porođaja u Hrvatskoj - sretno ostvari.