Sarajevo Film Festival publici nudi čak 222 filma

Ovogodišnji Sarajevo Film Festival (SFF), koji se održava od 12. do 20. kolovoza, ponuditi će publici 222 filmska ostvarenja iz 61 države svijeta kroz 18 različitih programa.

U najatraktivnijem Open Air programu publika će imati priliku vidjeti najznačanije filmove koji su u proteklih godinu dana postigli uspjehe i dobili priznanja na festivalima poput onih u Berlinu, Cannesu ili Torontu

Posjetitelji će moći pogledati naslove poput 'Neslavno slavna Florence' u režiji Stephena Friersa, koji će biti i gost ovogodišnjeg SFF-a te dobitnik počasne nagrade 'Srce Sarajeva' za ukupan doprinos filmskoj umjetnosti. Sarajevskoj će se publici predstaviti i redatelj Whit Stillman, čiji će najnoviji film 'Ljubav i prijateljstvo' također biti prikazan u programu Open Air. Na SFF-u je svoje mjesto našao i novi film Pedra Almodovara 'Julieta'.

Pobjednik iz Cannesa, film 'Ja, Daniel Blake' redatelja Kena Loacha, također je na programu kao i 'Kapetan fantastični' u režiji Matta Rossa. 'Najboljom proslavom regionalnog filma' ravnatelj festivala Mirsad Purivatra je opisao uvrštavanje u program 'Dobre žene', redateljskog prvijenca Mirjane Karanović, a publiku čeka i 'Zavjera vjere' danskog redatelja Hansa Pettera Molanda. Za film koji će zatvoriti 22. SFF odabran je 'Tour de France' u režiji Rachida Djaidanija.

Na ovogodišnjem SFF-u nema hrvatskih filmova u utrci za najbolje igrano ostvarenje, no u natjecateljskoj su selekciji zato dokumentarci 'Iza lica zrcala' redateljice Katarine Zrinke Matijević te 'Kino otok' kojega je režirao Ivan Ramljak. Ta dva hrvatska dokumentarca u Sarajevu će ovog mjeseca ujedno imati međunarodnu premijeru.