Najljepša kontinentalna i riječna plaža je u Petrinji

Petrinjsko je kupalište nositelj nekoliko nagrada na izborima za najljepše kontinentalne i riječne plaže Hrvatske.


Na prepoznatljivoj vizuri grada Petrinje, smještenog na desnoj obali Kupe i ušću Petrinjčice u Kupu, uz barokni toranj župne crkve i zaštitnika sv. Lovre, smjestilo se petrinjsko kupalište, ljeti dnevni boravak Petrinjaca i njihovih gostiju. Svake je godine sve uređenije i bogatije ponudom. Nekada minirano područje danas je jedno od kultnih mjesta Petrinje u ljetnim mjesecima. Uz osvježenje u čistoj rijeci, posjetiteljima gradskog kupališta nude se kulturni i zabavni sadržaji od jutra do mraka, ribarske noći, fišijade, zabave - za svakoga ponešto.

Oko kupališta uređena je kružna rekreativna pješačka staza duga 6 i pol kilometara nasipom uz Petrinjčicu koja vodi do vinorodnih brežuljaka oko Petrinje. Uz kupalište u planu je urediti i autokamp, a kako Petrinji nedostaje smještajnih turističkih kapaciteta kamp uz Kupu bio bi idealno rješenje za privlačenje i zadržavanje još više posjetitelja. Dio je to jednog od gradskih projekata, grad na Kupi, koji bi već sljedeće godine trebao zaživjeti.

Petrinjsko je kupalište i ove godine uvršteno u 10 najljepših kontinentalnih kupališta, a prije 2 godine dobilo je naslov najljepšeg u Sisačko-moslavačkoj županiji. Starim i novim Petrinjcima ono je uvijek najbolje, a zbog pješčane plaže ispod kupskog mosta, dio je kupališta nazvan Florida. Uz novu ponudu kajaka, drveni čamci i kabine za ostavljanje opreme dugo su tu. Kupalište na Kupi bilo je i prije rata i sada je središte ljetne vreve. Jedino su ga ratnih godina samo gledali s druge obale.

Na ušće Petrinjčice u Kupu godinama dolazi i jedina crna roda koja poput svih kupača traži osvježenje u zelenim valovima dviju rijeka. Svakoga je ljeta ovdje sve življe i ljepše, dok se kupalištu i gradu ne vrati stari prijeratni sjaj.