Dan grada i blagdan svetog Lovre u Vodnjanu

Vodnjan 10. kolovoza slavi Dan grada i blagdan svetog Lovre, a kako je status grada dobio prije petnaestak godina, nazivaju ga i najmlađim istarskim gradom. Trenutačno je najprepoznatljiviji po maslinovom ulju koje je iz godine u godinu u vrhu ljestvice svjetskih ulja.

Vodnjan je grad s oko 6 tisuća stanovnika, a poznat je i kao središte istarskog maslinarstva. Tamošnja ekstra djevičanska maslinova ulja po svojoj su vrhunskoj kakvoći prepoznata na domaćim i inozemnim smotrama. Jedan od razloga je i što razvoj maslinarstva u Vodnjanu pomaže i sam grad.

Posljednjih su 15-tak godina tako podijelili oko pola milijuna sadnica. Mladi ljudi shvatili su da se od poljoprivrede odnosno maslinarstva može živjeti i oni su se polako vratili u Vodnjan i stvorili jedno ime Vodnjana kao grada maslinovog ulja, kažu u gradskoj upravi.

Vodnjanci svoju budućnost vide i u razvoju sakralnog turizma. Tamošnja crkva čuva jedinstvenu zbirku relikvija svetaca i mumija. Za njihovu se prezentaciju planira uređenje prigodnog muzeja, a pri tome se računa na novac europskih fondova.