Najveći hrvatski sajam rabljene robe

Vrhunac turističke sezone osjeti se i na najvećem hrvatskom sajmu rabljene robe, no najvjerniji prodavači i kupci i svake su subote tamo. Zagrebački Hrelić mjesto je na kojem se mogu kupiti čak i lijekovi za sitne novce, a obilaze ga i turisti, ali i inspektori u potrazi za ukradenom robom.

Brdo nastalo gomilanjem gradskog smeća teško da zamišljamo kao mjesto kraj kojega želimo ići u šoping, no Zagrepčani već desetljećima čine upravo to. Hrelić, sajam smješten tik uz zagrebačko smetlište, sve je popularniji i među turistima. Prodavači ih vole jer su, kako kažu, najbolji kupci. Najviše kupuju stare stvari i knjige. Čak su i mladi sportaši sveučilištarci tijekom Europskih sveučilišnih igara obišli Hrelić. Kupovali su sve – od nakita do igračaka i garderobe. Vješti trgovci s najvećeg hrvatskog sajma rabljenih stvari uspješno svladavaju jezične barijere. Glavni poligloti sajmišta su Romi.

Uz domaće i sve brojnije strane kupce, Hrelićem patroliraju i snage reda. Ovdje završi mnogo ukradene robe i većina bicikala otuđenih u Zagrebu. Hrelić je zaista mjesto na kojem se može naći sve - 'od igle do lokomotive', a cijene su prijateljske. Možete naći cipele i kape za 5 kn, sako za 40, korištene sunčane naočale po 10 kn, a mogu se naći čak i lijekovi. Prodaju se po 5 ili 10 kuna. I tražena su roba. Kupuju ih redovito, osobito oni koji nemaju zdravstveno osiguranje, otkrivaju znalci sa sajma.

Sajam koji otvara vrata svake srijede, subote i nedjelje ima svoje vjerne kupce. U to smo se uvjerili posjetivši ga na vrhuncu turističke sezone, za Hrelić 'najmršaviju' subotu u godini. Neki su došli samo razgledati, ali ako nađu nešto pristojno i kupe. A za cijenu se može i dogovoriti, primjerice plovak za vodokotlić na ovom se sajmu može nabaviti za samo 4 ili 5 kn. U trgovini bi to koštalo 59 kuna, to je dobra matematika, kažu kupci.

Prodavači moraju plaćati 100 kuna mjesečno za mjesto na Hreliću, a mnogi govore kako robu koju prodaju dobivaju na dar od rodbine i prijatelja. Mnogi prodavači dolaze iz propalih poduzeća, pa im je ovaj sajam je, nažalost, jedini način da dođu do koje kune.