Dječja filharmonija prvi put u Zagrebu

Regionalna dječja filharmonija okuplja mlade glazbenike iz Ljubljane, Zagreba, Sarajeva, Beograda i Skopja kako bi usavršili postojeće i stekli novo znanje iz područja glazbe i doprinijeli kulturnoj razmjeni među najmlađima u regiji kroz kreiranje inovativnih glazbenih sadržaja.

Regionalna dječja filharmonija (Unated Children Philharmonic Orchestra) projekt je zaklade Djeca djeci, a započet je 2015. godine u Beogradu, kada je orkestar prvi put nastupao na tradicionalnom Novogodišnjem gala koncertu, pod vodstvom Žive Ploj Peršuh. Članovi su talentirani učenici nižih i srednjih razreda muzičkih škola, dobitnici nagrada na prestižnim domaćim i međunarodnim natjecanjima. Neki od njih su i dugogodišnji korisnici instrumenata Zaklade, koja na taj način pomaže njihovo školovanje i profesionalno napredovanje. Svojim aktivnostima zaklada podržava razvoj i školovanje mladih glazbenih talenata, popularizira glazbeno obrazovanje i klasičnu glazbu te potiče kulturnu razmjenu i stvaralaštvo među najmlađima.

Ljetna turneja započela je 5. kolovoza boravkom orkestra u Ljubljani na ljetnoj akademiji 'Branimir Slokar' koja je jedna od najposjećenijih ljetnih akademija klasične glazbe u Europi. Prvi koncert održali su jučer u Ljubljani, a večeras, od 18 sati, sviraju u Zagrebu u Ljetnom kinu Gradec. 26. kolovoza na rasporedu je koncert u Beogradu.

Pod dirigentskom palicom Žive Ploj Peršuh u sklopu repertoara pod nazivom 'Listening to the Films' filharmonija izvodi glazbu niza filmskih hitovaRocky, Pirati s Kariba, Bilo jednom na Divljem Zapadu, Ratovi zvijezda, Schindlerova lista, Skyfall… Ulaz na sve koncerte je slobodan.

Više o orkestru i koncertu za Dobro jutro govorio je Karlo Matić, voditelj Ljenog kina Gradec: