Nanbudo uspješno treniraju u Okučanima

Nedavno su u Okučanima dočekali svoje svjetske prvake – Zlatka Redžića, trenera Nanbudo kluba Slavonija iz Okučana i hrvatske reprezentacije, i svjetskog prvaka, 17-godišnjeg Josipa Crnkovića.

Prije 15 godina, kada se bježeći od ratnih strahota doselio u Okučane, ni Zlatko Redžić ni stanovnici tog mjesta nisu sanjali svjetske visine. Trener Zlatko ponajprije je želio mladima dati smisao u životu, maknuti ih s ulice. Misao i filozofiju nanbuda sigurno je usvojio i Josip Crnković. Danas, sa samo 17 godina, svjetski je prvak ekipno i brončani pojedinačno.

Mladi danas jedva čekaju treninge. Ne samo fizičke napore ovog borilačkog sporta, nego i samurajsku filozofiju osnivača Yoshinaa Nanbua. Zlatkova upornost i ljubav prema sportu i drugoj obitelji, kako zove članove kluba, te uspjeh mladog Josipa, inspiriraju i druge u klubu. Nanbudo je sport u kojem se poštuje protivnik i njeguje tolerancija. Nema fizičkog kontakta, koriste se znanje i protivnikove slabosti. Zato ga mladi i vole. U Okučanima se sada sve podređuje novim izazovima.

Svjetski prvaci iz malih Okučana uskoro očekuju preseljenje u novi prostor. Dodžo, kuću nanbuda. Kažu da im to znači mnogo, jednako kao i osvajanje medalja na velikim natjecanjima.