Ambijentalna kastavska instalacija i kao suvenir

U srcu grada Kastva već je nekoliko godina izložena ambijentalna instalacija koja prikazuje kamene kućice, tipične za ovaj primorski gradić. Sada je dobila i svoju manju verziju te postala novi prepoznatljivi simbol grada.

Jedinstveni suvenir nastao je po uzoru na umjetničko djelo koje krasi prostor ispred kastavske Crekvine. Ambijentalna instalacija Yasne Skorup Krneta u minijaturnoj verziji predstavlja ono po čemu je grad najviše poznat. Kastav sa svojim drevnim kamenim kućicama me inspirirao i odlučila sam napraviti tu instalaciju. Radi se o šest kućica i jednom zvoniku koji su trajno postavljeni na trgu u gradu, objašnjava Yasna.

Umjetnica koja u gotovo pet desetljeća stvaralaštva ovjekovječuje kulturnu baštinu, u Kastvu je prepoznala motiv doma te nazvala svoju instalaciju 'U krilu majke grada Kastva'Tema su kućice koje po meni simboliziraju ognjište, vječno utočište, toplinu doma, majka koja u krilu ili naručju uvijek njiše ili nosi. Ovo umjetničko djelo polako obilazi svijet - prva replika pronašla je mjesto u domu poznatog londonskog glazbenika. Poklonili smo je počasnom građaninu Michaelu Maseru na centralnoj večeri Kastav Blues Festivala što ga je oduševilo. Rekao da će imati jedan djelić Kastva u svom domu, otkriva Dolores Kukurin, direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice grada Kastva.

Mali dio 'grada na brege', zahvaljujući novom suveniru, od sada će sigurno krasiti brojne domove