Dobar život od uzgoja ljekovitog bilja

Mlada obitelj iz Pake, zelenog kraja pokraj Novog Marofa, na staroj cesti iz Varaždina prema Zagrebu, prije devet godina svoja je zanimanja odlučila promijeniti. Okrenuli su se ekološkom uzgoju blagotvorne melise - matičnjaka. Danas su među pionirima ekološke aroma-kozmetike koju ručno izrađuju u svojoj manufakturi.

Prizor kao iz Provanse, ali na domaćim brežuljcima, gdje se šire nasadi smilja i matičnjaka ili melise, od koje je u ovoj obitelji sve počelo. Mi smo 2007. razmišljali o tome da bi ove naše zagorske brežuljke na neki način zaposlili, malo ih oplodili, obzirom da su bile prazne livade. Razmišljali smo što posaditi. Igrom slučaja, moj suprug je naletio na jedno predavanje koje je bilo o matičnjaku i odlučili smo da ćemo početi s tom biljkom, kaže Snježana Mikulčić-Jakopović.

Prvi je nasad tzv. magične trave matičnjaka, koju odlikuje niz ljekovitih svojstava, 55 tisuća sadnica na hektar i pol, oštetila suša. Iskusniji, ponovno su je zasadili s folijom i uveli sustav natapanja. Proširili su uzgoj i na smilje, mentu, neven, kadulju. Biljke koje ne uspiju proizvesti, nabavljaju od domaćih eko proizvođača. Kažu kako organski uzgoj iziskuje više truda.

Usavršavanje, uzgoj, ručna proizvodnja, zahtjevna europska direktiva te komplicirana administracija - sa svime se uspješno nose. Nakon sedam godina sve je više i kupaca, a dio onoga što proizvedu izvoze. Pridruživši se i u Varaždinskoj županiji pravom procvatu ekološkog uzgoja posljednjih godina u Hrvatskoj, vrijedni OPG Jakopović iz Pake dosadašnje nasade čarobnog bilja počeo je širiti i na okolne brežuljke.