Studio Galerije Antuna Augustinčića bit će nova kulturna atrakcija

Za otprilike mjesec i pol otvorit će se studio Galerije Antuna Augustinčića u Klanjcu. Riječ je o jednoj od najvećih investicija u kulturi u Hrvatskom zagorju. Naime, studio je vrijedan gotovo 22 milijuna kuna.

Ovaj projekt je financiran većinom europskim novcem te će velika zbirka poznatog kipara napokon dobiti primjeren prostor u kojem će se čuvati. Preseljenje restauriranih gipsanih originala je počelo, a pokazalo se to kao pravi pothvat. Mjesecima su restauratori radili na dvjestotinjak skulptura iz bogate ostavštine Antuna Augustinčića.

Sad je došlo vrijeme da ih se preseli u dovršeni Studio Galerije u Klanjcu. Započeo je povrat tih 300-tinjak inventarnih jedinica, čija ukupna razvijena površina, dakle kad se sve zbroji iznosi više od 1000 metara kvadratnih. One su dosad bile čuvane u neodgovarajućim uvjetima i sad se konačno vraćaju u primjerenom stanju na primjereno mjesto, kažu u Galeriji Antuna Augustinčića.

Cjeloživotni Augustinčićev opus uskoro će biti dostupan i javnosti jer, osim depoa, novi će studio imati i otvoreni dio za posjetitelje.