Uz gangu i bukaru

Večeras u Cisti Velikoj započinje 10. izdanje festivala 'Okupljeni u jedno - uz gangu i bukaru'  čija je posebnost ta što je revijalnog i kulturnog karaktera. Mnoštvo zbivanja očekuje ljubitelje gange.

Između ostalog - kulturno zabavni program Evergreen: spoj rocka 60-tih godina i gange, izvlačenje prigodnih poklona donatorima za obnovu Vukovarskog tornja… Svoj su doprinos dali i članovi zajednice Susret koji pomažu oko uređenja lokacije na kojoj će se festival održati, a kako teku pripreme provjerila je ekipa Dobrog jutra.

Hvaljen Isus i Marija. U zdravlje domaćine i sva braća okolo, koji se očima gledamo i ustima ljubimo. Ovim riječima već deset godina počinje festival gange i bukare u Cisti Velikoj gdje se ova tradicionalna narodna pjesma pjeva više od jednog stoljeća. Otada se prenosila s generacije na generaciju i očuvala sve do danas.

Ivanu Baliću Šamiji je 91 godina i svoj život ne može zamisliti bez gange. Nije mu je teško zapjevati ni za najveće vrućine i zajedno sa svojim momcima nadjačati jednog od najglasnijih ljetnih pjevača u Dalmatinskoj zagori - cvrčka. Uz gangu sam rođen, uz gangu ću umrijeti. Ganga mi je osnovno pjevanje moje. Pjevam je od moje šeste godine pa do danas, kaže Ivan. A Ante Tavrić dodaje: Gangu pjevati to je jedno oslobođenje duha i tijela. Kad se ganga pjeva nema nikakvih bolesti ni ništa. Ona liječi, djeluje terapeutski tako da se prilikom pjevanja gange sve teškoće zaborave.

Ganga je za mene najstarija hrvatska opera Dalmatinske zagore, misli Frane Rojnica, organizator festivala. Rado ju pjevaju i žene i muškarci, a ono što gangu čini posebnom stihovi su koji opisuju situacije iz svakodnevnog života - od lijepih i nezaboravnih uspomena, ljubavnih trenutaka - pa sve do  rođenja i smrti.

Festival Uz gangu i bukaru ove se godine održava deseti, jubilarni put uz pokroviteljstvo predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Putem interneta mnogobrojni Hrvati moći će se uključiti u festivalski program, a osjećaju zajedništva svakako će pridonijeti snimanje milenijske fotografije Šime Strikomana na kojoj će glavni motiv biti, a što drugo nego - bukara. Ta drvena posuda za koju se vežu minula vremena također ima zanimljivu povijest. U nas se bukara koristila u prijašnje vrime za piti vino, vodu. Nije bilo čaša… Koristi se po našoj Dalmatinskoj zagori i po Imotskom, otkriva Milena Maršić i nazdravlja bukarom.

Gange je prije sedam godina uvrštena na popis nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a što je organizatorima i pjevačima jedno od najdražih priznanja i upravo stoga imaju još veći elan pjevati gangu. Pjevamo je s ciljem da se ne zaboravi. Živili i zdravi bili i dogodine pili!