Pijanist i kompozitor Bruno Vlahek

Tridesetogodišnji pijanist Bruno Vlahek bio je čudo od djeteta. Počeo je svirati klavir s 9 godina i već tada su se zaredali javni nastupi, nagrade i priznanja. Meni se strašno sviđalo svirati klavir, krenuo sam… počeli su javni nastupi. Dvije god kasnije osvojio sam već prvu nagradu u Italiji, prisjeća se Bruno.

Od prvog susreta s klavirom znao je da će on biti njegov životni poziv. Ne znam ni kako ni zašto, ali jednostavno sam znao da je to to. S 19 godina, kao jedan od najmlađih studenata završio je Muzičku akademiju u Zagrebu u klasi porf. Vladimira Krpana. Potom solistički studij u Švicarskoj te magisterij u Kölnu, a zatim se usavršavao na Visokoj školi kraljice Sofije u Madridu. Danas sam i sam profesor. Predajem, na Konzervatoriju Katarina Gurska u Madridu, putujem po cijelom svijetu, držim majstorske tečajeve, komponiram…

Sa suprugom, pijanisticom Dubravkom Vukalović Vlahek dijeli i poslovni život. Imamo naš klavirski duo (D&B Duo, op.a.). Dugo zajedno nastupamo, to nas veseli. Oboje vole putovati, a kako su veliki zaljubljenici u Španjolsku sasvim im odgovara što tamo žive i rade. Uostalom, kaže Bruno, svaki mladi čovjek u određenom stadiju života, a tu prvenstveno misli na glazbenike, morao bi otići van i proširiti svoje horizonte. Vi morate otvoriti vidike za neke nove stvari, jer glazba je skup čovjekovih iskustava, emocija… skup svega onoga što je čovječanstvo stvorilo. Zato je potrebno putovati, biti znatiželjan.

Do sada je napisao 50-tak skladbi koje se uspješno izvode na 5 kontinenata. Skladanje počelo kao hobi uz klavir. Imao sam se potrebu izraziti i na taj način. Stvoriti svoje djelo, ne samo reproducirati i vrlo brzo je preraslo u još jednu profesiju.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Posljednja, njemu posebno draga je ona u Lyonu gdje je na Međunarodnom pijanističkom natjecanju osvojio 3.  nagradu i nagradu publike.