Fešta od tune u Bakarcu

Ovoga vikenda u Bakarcu se priprema velika fešta od tune. No, ona će se loviti na tradicionalan način, kao što se to u bakaračkom zaljevu činilo prije gotovo stotinu godina. Ponovno će se iskoristiti i tri tunere, za koje se pretpostavlja da su još iz doba Zrinskih i Frankopana.

Bakarac, mjesto nedaleko od Rijeke, u povijesti je bio poznat po ulovu tune. Uzvik starih ribara 'Tira, tira' kojime se dozivalo stražare na tunerama kada bi se riba ulovila, u Bakarcu se nije čuo još od sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Ove subote vratit ćemo se nakratko u prošlost i prisjetiti kako se nekada u ovome zaljevu lovila velika riba.

Osim domaćih, i strani turisti u velikom broju dolaze vidjeti tradicionalan način bakaračkog tunolova. Najveći ulov bio je davne 1928. Tada je ulovljeno više od 2 tisuće i 700 kilograma tune, a najveća je imala čak 300 kilograma.

Na te nezaboravne trenutke podsjeća izložba na kojoj se prikazuje i videosnimka posljednjeg tunolova u Bakarcu. Uz dobru feštu svim posjetiteljima, želimo da se ove subote u zaljevu začuje bar jedan glasni 'Tira, tira'.