Gradu prepunom povijesti daruju živost sadašnjosti

Mađari su naši česti gosti, rado dolaze u Hrvatsku na odmor. No grupa mladih Mađara u Nin, tijekom ljeta dolaze raditi. Zapravo, njihov je posao zabava. Oni su žongleri, koji su se kod nas već udomaćili pa svoje igrarije bez problema izvode i dok puše bura. 
 

Grupa prijatelja dolazi iz Budimpešte učiti ljude ono što najbolje znaju. A to je žongliranje, igra s takozvanim cvjetnim štapovima, objašnjava Szabolcs Litkey. Hrvatsku obalu prvi su put posjetili prije pet godina. U potrazi za najljepšom plažom otkrili su Nin. Dogodila se ljubav. Od tada svako ljeto dolaze ovamo i svojim žonglerskim vještinama uveseljavaju Ninjane i turiste.

Osobito im se vesele djeca. Za njih je njihova vještina poput magične igre koju žele svladati. Djeca su otvorena za ovakvu igru. Možete ih vidjeti svakoga dana, svake večeri, kada se igraju, žongliraju, i postaju sve bolja. Na kraju postanu vješti i to ih oplemeni na mnogo načina, kaže Szabolcs. Ovaj posao rade upravo zbog toga da kod ljudi potaknu znatiželju i pouče ih vještini te izvuku njihov osmijeh. Posebno ih raduje što to čine u Hrvatskoj, u Ninu. Ovdje smo susreli prekrasne ljude, svi su dobri prema nama, nasmijani. Nin je u mom srcu i zaista je jedno od najboljih mjesta na svijetu. Volim ljude ovdje jer su otvoreni i zaista divni, iskren je Szabolcs.

I Linda Lelkes i Tamas Szucs Hrvatsku doživljavaju kao čarobno mjesto na kojem se osjećaju potpuno sretno i gdje napune baterije za ostatak godine. Klaudia Karolyn-Horvath je ove godine stigla prvi puta i već je stekla mnoga prijatelja. I zasigurno će ponovno doći. Jer Nin njima nije samo ljetna avantura, on je njihova prava ljubav, kojoj s nestrpljenjem hitaju u zagrljaj.

I onda ovom gradu prepunom povijesti, mladi, veseli mađarski žongleri daruju živost sadašnjosti.