Vremepolov ljetovanja na Jadranu

Ljetovanje i more gotovo su sninonimi. Spremiti kofere i otputovati na more odavno je omiljeni način provođenja ljeta. Kako je to izgledalo u prošlosti, kako smo putovali 60-ih, kako se provodili 80-ih, što je promijenio rat 90-ih.. Kako ljetujemo danas?

1960-e... Na more se najčešće putovalo vlakom, autobusom, ali i automobilom. Neke su trajektne veze već uspostavljene poput one s otokom Pagom. Putovanja su bila duga, do Splita je trebalo cijelu noć i dan. A onda je slijedio odmor -  malo je bilo dovoljno za uživanje.

1970-e… Postaje bitno što ponuditi osim mora i sunca… Tri su bitna faktora za postizanje uspješnosti u turističkoj djelatnosti. 1. povoljne cijene; 2. kvaliteta usluge koja se gostu daje i 3. način na koji gost dolazi u objekt, kažu izvješća iz onog vremena. Jadran je jedno od omiljenih odredišta i domaćih i stranih turista... Već su se tada počeli bilježiti rekordi. Glava zabava bio je ples na terasi nekog hotela. Krajem 1970-ih putuje se češće automobilom, ali jednako dugo..

1980-e... Disko vlada i na ljetovanjima. Osim slike u boji i disko-zabave malo se toga promijenilo… i dalje su glavnu ulogu imaju plaže, kupanje i jelo.

Na turizam na Jadranu spustila se noć.. 1990. i rat, mnoga mjesta uz obalu su okupirana, putovanja su postala još dulja. Ljetuje se uglavnom u Istri, na Kvarneru i za one strpljive u južnoj Dalmaciji.

Oslobođena Hrvatska teži obnoviti staru turističku slavu. Prošla su vremena kada je za ljetni odmor bio dovoljan dobar krevet, pansion i hrana, za modernog turista to je samo osnova, odluka gdje otići, koliko potrošiti donosi se na temelju dodatnog sadržaja i malih detalja – glavna je misao vodilja. Ples na terasama zamjenjuju bučne zabave, a s novim stoljećem i autocestama ušli smo u novu eru putovanja. Samo još da smanjimo gužve na naplatnim kućicama…