Dobitnik mađioničarskog Oskara

Saša Gerber hrvatski je Davida Blaine. 2014. u Osijeku predsjednik Međunarodnog društva mađioničara Tony Hassini udijelio mu je nagradu Merlin, popularno nazvanu mađioničarski Oskar. Istu nagradu svojevremeno dobio je i David Copperfield.

Saši je magija životni moto. Medicinski tehničar, zaposlen na Odjelu pedijatrije Kliničkog bolničkog centra Osijek, vjeruje u čaroliju života. Svijet iluzije zavolio je još kao srednjoškolac, a omiljeni rekvizit su mi igraće karte.

Da bi se bio dobar mađioničar svakodnevno je za vježbu potrebno izdvojiti najmanje 10 do 15 minuta u barem tri turnusa, kako bi, kao i vrhunski sportaši, ostali u dobroj kondiciji. Profesionalci znaju trenirati, kaže, po 18 sati na dan. Mađioničarstvo je zapravo spektar različitih grana, od psihologije do umjetnosti. Ne postoji ništa što se ne može – kaže. Želja mu je pokrenuti školu magije i u Hrvatsku dovesti pozna iluzionistička

Nagradu Merlin zaslužio je zbog zalaganja te promocije mađioničarstva kao umjetnosti u Hrvatskoj, objašnjava Saša. Kod nas se još uvijek na mađioničare gleda kao na svojevrsne varalice, a ne kao umjetnike koji ponekad provedu sate, dane i noći stvarajući kako bi mogli na sekundu zadiviti nekoga i vratiti mu osmijeh na lice.

Saša voli tzv. uličnu magiju koja se izvodi licem u lice, u neposrednoj blizini gledalaca. Svoje umijeće često koristi i na poslu gdje svojim trikovima vraća bolesnoj djeci osmijeh na lice.

U emisiji Dobro jutro, Hrvatska pokazao je i neke svoje trikove: