De Niro: Trump je poput filmskog "Taksista"

Sinoć je svečano otvoren 22. Sarajevski filmski festival. Pod zvjezdanim nebom prodefilirale su brojne zvijezde. Najveća među njima, Robert de Niro, već ujutro 'popio je kavu' s predstavnicima medija i prošetao gradom.

Pred brojnom publikom u sarajevskom Narodnom kazalištu u opuštenom razgovoru s Mikeom Goodridgeom, izvršnim producentom londonske tvrtke "Protagonist", De Niro je iznio svoja prisjećanja na karijeru koju je ostvario ali se dotaknuo i aktualne političke situacije jasno se određujući prema pojavi Donalda Trumpa na izbornoj pozornici. 

Trump podsjeća na šizofrene likove poput onih iz filma "Taksist" u čijoj blizini uopće ne želite biti, kazao je De Niro. Ljudi poput Donalda Trumpa tamo su gdje se ne bi trebali nalaziti. Neka nam je Bog na pomoći, kazao je.  

De Nira kritika smatra jednim od najboljih karakternih glumaca današnjice, a prvu značajniju filmsku ulogu dobio je 1963. u 20. godini kada je nastupio u filmu Briana De Palme Vjenčanje iako film nije objavljen do 1969. Šezdesete je proveo u kazališnim radionicama i manjim kazalištima. U francuskom filmu "Tri sobe na Manhattanu" (1965.), nastupio je kao statist, a službeni filmski debi je ostvario u De Palminu filmu "Pozdravi" (1968.), dok je 1970. reprizirao tu ulogu u filmu "Zdravo, mama!".

Godine 1973. počinje njegova suradnja s Martinom Scorseseom koja donosi neke od najboljih filmova u posljednja tri desetljeća poput "Taksista" čija je verzija u digitaliziranoj formi jučer i otvorila 22. SFF.

Taj film pripada seriji ostvarenja iz 70-ih koje je Goodridge opisao kao zlatno razdoblje američke kinematografije, a De Niro ne skriva kako je za "Taksista" i danas emotivno vezan no konačnu ocjenu o njegovim dosezima prepušta teroretičarima. 

Uloga mladog Vita Corleonea u drugom dijelu "Kuma", Francisa Forda Coppole, donijela je De Niru Oscara za najbolju sporednu ulogu. U Sarajevu je potvrdio kako je zapravo bio zainteresiran i za ulogu u prvom dijelu tog kultnog filmskog serijala. Išao je stoga i na audiciju no uloga je na kraju pripala Al Pachinu.

Za ulogu Jakea La Motte u filmu "Razjareni bik" De Niro je dobio "pravog" Oscara te nagradu Zlatni globus.