Baka Luca, sretna i u 103.

Gospođa Luca Novaković jedna je od najstarijih Splićanki. Ima pune 102 godine, a iako je prije nekoliko godina slomila oba kuka, a lani ima upala pluća, zdravlje je itekako služi, a ona sama, puna je života. U stanu na Bačvicama živi sa sinom Vojkom, a kako im izgleda svakodnevnica zabilježila je ekipa Dobrog jutra.

Doživjeti duboku starost pošlo je za rukom baki Luci sa splitskih Bačvica. Jedna od najstarijih Splićanki ove će godine proslaviti 103. rođendan. Živi zajedno s jedinim djetetom - sinom Vojkom, a na pitanje kako se nosi s godinama slatko se smije. Kako kad. Nekad dobro, nekad ajme. Na dane, kako vitar puše, tako i ja. A sin iskreno kaže: To se svak´ pita. Ali to je čudo, fenomen. Ona je cili život radila. To je nevjerojatno nešto. Nije nikad htjela jesti konzervirano i suhomesnato, samo kuhano. Voća, povrća, ribe. Cila filozofija. Ali samo rad, rad, samo rad. S pokojnim je suprugom Brunom u braku bila gotovo četrdeset godina. Puno su toga prošli, a uspomene na zajednički život ne blijede. U životu sam sve radila, od motike do pera. Bila sam i opći sudac porotnik, kopala, brala, nosila na glavi. Prije je bilo teško živit´ na selu.

Do 95 godine u potpunosti se brinula o sebi, no nakon što je slomila oba kuka i dobila upalu pluća brigu o njoj preuzeo je sin. Svako jutro spremi je za doručak, zatim ode u nabavku, skuha ručak i na kraju dana da joj večeru i ušuška je u krevet. I tako iz dana u dan. No Vojku to nije ni najmanji problem jer bi za svoju majku učinio sve na svijetu. Baš kao što je i ona činila za njega, predano i srčano, tijekom svih ovih godina.