Ljetna škola znanosti u Požegi

Ljetna škola znanosti u Požegi okupila je 40-ak talentiranih srednjoškolaca iz svih krajeva svijeta. Ondje rade sa svjetski priznatim stručnjacima.

Hodnici požeške gimnazije ne prazne se niti usred ljeta. Svakoga dana, čak i blagdanom i vikendom, u učionicama je radna atmosfera. U tijeku je Ljetna škola znanosti, četvrta po redu koja se održava u gimnaziji u Požegi. Ova škola inače se održava već punih 15 godina, a prvi je puta održana 2001. godine. Novost je da je u ovogodišnjoj ljetnoj školi po prvi puta upisano najviše stranaca, kaže organizatorica Jelena Tica.

Uz kolege iz Hrvatske, u požeške klupe pristigli su srednjoškolci iz Španjolske, Poljske Mađarske. Prvi sam put u školi i uživam. Ovdje sam zato što obrazovanje u Mađarskoj ne podrazumijeva izvođenje eksperimenata, samo standardne metode učenja, kaže jedan od polaznika. Ljetna škola znanosti u samo nekoliko godina dala je iznimne rezultate.

Polaznicima je posebno uzbudljivo što imaju jedinstvenu priliku raditi na zahtjevnim projektima rame uz rame s priznatim znanstvenicima i stručnjacima. Škola nudi i bogat večernji program s predavanjima vodećih svjetskih znanstvenika. Otvorena su za javnost što će mnogima znanost još više približiti.