Drvene kapelice zaštitni znak Turopolja

Drvene  kapelice zaštitni su znak Turopolja. Stoljećima odolijevaju zubu vremena. Ima ih na tom području ukupno jedanaest. Ekipa Dobrog jutra posjetila je dvije i saznala više o njihovoj prošlosti, ali i sadašnjosti.

U malenom selu Pokupsko Cerje nalazi se kapelica sv. Petra i Pavla. Sva od hrasta lužnjaka. Na brežuljku stoji od 925.godine. Ključeve kapelice čuva vjerojatno najmlađa ključarica u ključarskoj povijesti ovoga kraja. Živim nedaleko odavde, ovdje sam od rođenja i mi imamo ključeve od kapele sv. Petra i Pavla,  ponosno govori Veronika Blažeković. Osim svibanjskih i listopadskih pobožnosti u kapelici je svečano i na blagdan sv. Petra i Pavla. Za vrijeme tih pobožnosti, dolaze ljudi iz okolnih sela, otkriva Veronika koja svaki dan predvečer obiđe kapelicu i svaki put kad je gledam uvijek vidim nešto novo i onda to zapamtim.  

A sve o kapelici zna zaljubljenik u Turopoljsku umjetnost gospodin Stjepan Šipuš koji ovamo često dovodi turiste. Kapela je primjerak starinskog načina graditeljstva sakralnih objekata… ručnog rada u drvetu. Oltar je iz stare kapele, koja je zapravo ranijih godina bila niže u selu. Oltarna slika je nažalost podlegla zubu vremena i traži restauraciju. Ima još jedna vrijedna slika na kojoj Krist predaje ključeve sv. Petru, na žalost, nepoznatog autora.

Drvenih kapelica od Mlake do Kupe može se izbrojati 11. Svratili smo i do sela Lučelnica. Čini se kao da smo otišli negdje sasvim daleko, a samo smo 30 kilometara udaljeni od Zagreba. Skrila se ovdje malena kapela Sv. Duha ili Sv. Trojstva. Otvara nam je mještanin Tomo Miković, vezan za kapelicu od djetinjstva. Sudjelovao je on i u njezinoj obnovi nakon Domovinskog rata. 30-ih godina prošlog stoljeća od male kapale izgrađena je veća. U gradnji su sudjelovali građom i mještani Lučelnice, otkriva Tomo. Posebnost ove kapele je hrastov pod. Iz stare crkve sačuvan je oltar iz 18. stoljeća s kipom sv. Florijana i Sv. Jurja, svetaca važnih za ovaj kraj. Posebnost je u ovoj kapeli križni put koji je izduben u orahovom drvetu, a djelo je našeg kipara naivca Mate Mihinice,  ističe Stjepan. Stoji ona na tri stupa koji su simbol sv. Trojstva. A zvono je za sreću vama i svima onima koji dođu u kapelu sv. Trojstva ili sv. Duha u Lučelnicu. Običaj je da se zazvoni za sreću pa su i izletnici pozvonili za sreću, ali morali su poželjeti i neku želju.

Svatko tko ovdje jednom zađe, poželi se vratiti i posjetiti ostale drvene ljepotice ovog kraja.