Novi život starog virskog svjetionika

Svjetionik na otoku Viru, Kapetanova kuća ili Villa Lanterna, spomenik je nulte kategorije. Izgrađen je prije 135 godina i danas svijetli i pokazuje put brodovima. Ondje više ne žive svjetioničari, nego uživaju turisti u pravom malom luksuzu u današnje vrijeme - miru i tišini. 

Ljudi koji vode Vir i stvaraju od njega poželjno turističko odredište znali su koliko je vrijedan ovaj svjetionik. Uostalom, zbog svoje starosti on već odavno nosi titulu spomenika nulte kategorije. Svjetionik 'Vila Lanterna' sagrađena je 1881. i ubraja se među pet najvećih svjetionika na Jadranskoj obali. Za vrijeme 2. Svjetskog rata je potpuno devastirana 1944., a prva velika obnova i njezino širenje bilo je 1950.. A druga velika obnova počela je u ožujku 2012. Godinu dana poslije postaje najluksuzniji i zapravo jedini svjetionik s pet zvjezdica na našoj obali. Prednost ovog svjetionika u odnosu na ostale je što je povezan s mostom i to ga čini lako pristupačnim, a s druge strane udaljen je od samog centra pa turisti mogu uživati u svojoj privatnosti.

Iako mu vole prilaziti s mora brodicama ili automobilom doći u njegovu blizinu, svjetionik je ograđen i oni koji dođu onamo, uživaju u svome miru i komadiću čiste ljepote. Imaju čuvara, na usluzi su im batler i domaćica. U vrtu mogu ubrati plodove grožđa, smokava i svih mediteranskih biljaka. Unutrašnjost je protkana tradicijom Mediterana, drvom masline i kamenom, ali ima i modernog namještaja hrvatskih dizajnera.

Priču o svjetioniku ispričali su stari svjetioničar i mlada turistička djelatnica... Zavirite u prošlost i sadašnjost virskog svjetionika.