Park prirode Lonjsko polje, poslastica za ljubitelje prirode i tradicije

Očuvan okoliš, tradicijska baština i netaknuta priroda glavni su aduti Lonjskog polja. Najpoznatija su mjesta Čigoč i Krapje - prvo po rodama, a drugo po tradicijskoj arhitekturi. Turizam se ondje sve više razvija, mnogo se ulaže, a uloženo se, kažu, i vraća jer svake godine bilježe sve veći porast broja gostiju.

Ozbiljna turistička priča gradi se u Lonjskom polju - cijeli se park u posljednjih godinu dana razvio kao nikada dosad. Tako je u Plesmom sagrađeno pravo malo Eko etno selo Strug koje se prostire na 100 tisuća četvornih metara. Postavljeno je 8 tradicijskih kuća, od kojih je najstarija iz 1870., a najmlađa je stara samo 105 godina.     
 
Gosti koji ovamo dolaze željni su mira i dodira s prirodom te se u prosjeku zadržavaju nekoliko dana. Nositelji ponude su mala obiteljska gospodarstva, a vlasnici koji su otvorili vrata svojih starih posavskih čardaka, poput pionirke turizma u parku prirode gospođe Ravlić - gostima nude sebe i tradiciju koju baštine.

Gosti su oduševljeni gospodarstvima jer imaju priliku vratiti se u povijest i osjetiti život kakav je bio prije 100 i više godina. Turisti u park dolaze i kako bi promatrali brojne vrste ptica, uživali u dugim šetnjama, vozili se kanuima ili jahali u netaknutoj prirodi.

Rezultati su ove godine izvan svih očekivanja - broj posjeta porastao je za 70 posto. Iako se ponuda svake godine širi, još je nedostatna. Cijela priča o razvoju turizma temelji se na suradnji s lokalnim stanovništvom, a ustanova tu pomaže, uređuje infrastrukturu, rade se dugoročni planovi - cilj je ostvariti 30 000 posjeta na godinu.