Magareće mlijeko, ljekovito i jedinstveno po nutritivnoj vrijednosti

Nakon sojinog i zobenog mlijeka dužnosnici UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) sve više promoviraju konzumiranje magarećeg mlijeka, ukazujući na njegove 'posebne nutritivne vrijednosti' i prednost za sve one koji su alergični na najčešće korišteno kravlje mlijeko.

Biokemijski sastav magarećeg mlijeka puno je sličniji ljudskom, odnosno majčinu mlijeku od kravljeg zbog sličnijih proteina, minerala i masnih kiselina. Sadrži manje masnoća od kravljeg mlijeka te je bogato masnim kiselinama koje djeluju protuupalno, rekla je za britanski Huffington Post nutricionistkinja Charlotte Stirling-Reed te istaknula da se po sastavu i zdravstvenim učincima ova vrsta mlijeka pokazala pogodnim nadomjestkom za kravlje mlijeko u preosjetljive, odnosno djece alergične na kravlje mlijeko.

Usto je dobar supstrat za rast probiotičkih bakterija i sadržava značajnu količinu lizozima i laktoze. Visok sadržaj laktoze čini ovo mlijeko ukusnijim, a i resorpcija kalcija je bolja, što je od velike važnosti za proces minaralizacije kostiju. Magareće mlijeko sadržava veće količine linolne i linolenske kiseline, koje među ostalim ublažavaju simptome atopičnog dermatitisa ili ekcema. Količina minerala približna je onoj u majčinu mlijeku, osim većeg udjela kalcija i fosfora. 

U sastavu bjelančevina znatan udio zauzima lizozim, prirodna antimikrobna tvar koja razara bakterijske stanične membrane, zbog čega ova vrsta mlijeka na tom principu kod dojenčadi može spriječiti crijevne infekcije. Švicarska mljekarska tvrtka Eurolactis na europskom tržištu već nudi konzumno magareće mlijeko, a nudi ga i u kozmetičkim proizvodima te sapunima koji su iznimno dobri za kožu sklonu nastanku ekcema.