Dodjelom nagrada 'Judita' završilo 62. Splitsko ljeto

Dodjelom nagrada ''Judita'' za umjetnička dostignuća u dramskom i glazbenom programu festivala te spuštanjem festivalske zastave u Meštrovićevom Kaštilcu u nedjelju navečer završeno je 62. Splitsko ljeto.

Nagradu "Judita" za dramski program, po odluci žirija, dobio je glumac Siniša Popović za ulogu Marka Rothka u predstavi "Crveno" američkog autora Johna Logana u izvedbi Teatra EXIT, a u režiji Matka Raguža. Žiri za glazbeni  program odlučio je "Juditom" nagraditi Zbor i Orkestar Hrvatskog narodnog kazališta Split za izvedbu opere "Turandot"

Glumac Popović je tumačeći ulogu Marka Rothke u predstavi "Crveno", kako se navodi u obrazloženju za nagradu "Judita," do zornosti oživio lik umjetnika-slikara koji na vrhuncu svoje karijere preispituje svoje mukotrpno nastojanje da kroz crveno na svojim platnima izrazi pulsiranje samog života i mistične dimenije njegove tajne. Za Zbor i Orkestar splitskog HNK-a u obrazloženju žirija navodi se da nagradu "Judita" dobija za osobito vrijedan umjetnički izričaj u izvedbi operne predstave "Turandot".

Izvedbe na ovogodišnjem Splitskom ljetu pratilo je, kako se doznaje u splitskom HNK-u, gotovo 8000 gledatelja. Splitsko ljeto je u svom 62. izdanju publici ponudilo četiri premijere u vlastitoj produkciji, ukupno 37 izvedbi na 12 lokacija u Splitu, Vrlici i Šibeniku te tri izložbe. Ambijentalne pozornice ovogodišnjega Splitskog ljeta ugostile su petstotinjak umjetnika-glumaca, plesača, pjevača, glazbenika, redatelja, dirigenata i koreografa.