'Zavrtimo otpad' zavrtio je posve novu samoborsku priču

'Zavrtimo otpad' novi je projekt koji će uskoro zaživjeti u Bregani, u Gajevoj ulici. Sve je pokrenuo Grad Samobor i trgovačko društvo Komunalac. Prvi dio projekta je dovršen, no očekuje se i nastavak.

Samoborci se mogu pohvaliti da su prvi 'zavrtili otpad'. Naime, trgovačko društvo Komunalac  osmislilo je, te u suradnji s Gradom, realiziralo jedinstven projekt. Izgleda ovako: u ograđenom prostoru na vrtuljku su 4 kante - svaka za posebnu namjenu: za plastiku, limenke, papir i staklo. Pokraj njih je 1 100 litreni kontejner za miješani komunalni otpad. Sve smo naravno napravili prema Zakonu o gospodarenju otpadom kako bi ljudima omogućili što lakše selektivno odlaganje, objašnjava Željko Stanec, zamjenik gradonačelnika grada Samobora.

Dosadašnjim načinom Grad odvoženju plaća 320 kn po toni otpada. Novim bi se projektom troškovi trebali smanjiti. Ima tu, naravno, prednosti i za same građane. Inovativan način prikupljanja otpada trebao bi se postaviti na samoborske javne površine, ali i uz stambene zgrade u kojima bi svaki stanar dobio ključ za prostor u kojima stoje spremnici. Zatvoreni sustavi kod svake zgrade zamijenili bi tzv. zelen otoke, jer će svima biti u blizini dostupno odvojeno odlaganje otpada.

Ne treba se brinuti da će, kako smo ne tako davno svjedočili, razvrstani otpad završiti na istom mjestu. Jer završni cilj projekta je izgradnja kompostane i sortirnice. Radi se o vrijednosti od otprilike 3 milijuna kn, a ovo je samo početak tog projekta. Projekt nije skup i jer su sve radili djelatnici Komunalca. Na kraju će se koristan otpad (staklo, plastika, metal) jednostavno odvojiti i prodavati na tržištu, ističe zamjenik Stanec. Budući da u Hrvatskoj ne postoji tržište za prodaju korisnog otpada, on će se najvjerojatnije prodavati u susjednim zemljama.

Projekt Zavrtimo otpad, zavrtio je posve novu priču. Trenutačno postoji samo u Samoboru, no pokaže li se uspješnom, ne sumnjamo da će se na takav način otpad sortirati i u ostalim našim gradovima. Štoviše, voljni su svoj patent prošiti diljem regije i svijeta.