Strani turisti sve više biraju Dalmatinsku zagoru

Sve je više onih koji, bježeći od gradske vreve, ljeti biraju selo. Ruralni turizam postaje sve važniji dio turističke ponude pa raste i broj kreveta u seoskim domaćinstvima u dalmatinskom zaleđu. No, oni koji se odluče na takav korak, trebaju se oboružati strpljenjem jer dulje traje pribavljanje dozvola nego obnova stare kuće.

Umjesto plaže i mora jedna nizozemska obitelj izabrala je selo. Volimo provoditi vrijeme ovdje na selu, sin se voli kupati u bazenu. Zajedno uživamo u pješačkim turama, posjećujemo i okolna manja mjesta. Idemo i na more, ali ne baš često jer volimo ovaj mir i tišinu, kaže turist iz Nizozemske Job Arnold.

Rast zanimanja za ovakav oblik odmora razlog je i što je gospođa Lana odlučila iskrčiti djedovinu u Puljanima pokraj Oklaja te urediti kuću za odmor. No nije baš išlo glatko, a borba s administracijom je potrajala. Nismo još uspjeli uskladiti katastar s gruntovnicom, no trebala bi biti intencija države da se to ubrza i da se sve više i više ljudi upusti u to, kaže Lana Tovarlaža Žugec.

U takav pothvat upustili su se i Mudrinići u susjednom prominskom selu. U starim seoskim školama, primjerice, žele urediti ugostiteljski objekt, posjetiteljski centar i još mnogo toga. Kažu kako Dalmatinska zagora krije bogatu povijesnu i prirodnu baštinu, a to je mamac za turiste.

Gosti su prezadovoljni, ne samo kućom i uređenjem, nego prirodom. Kamo god da kreneš, stvarno se ima što vidjeti. Da si mjesec dana ovdje, ne bi uspio vidjeti sve ljepote ovog kraja, kažu. Jedna od prednosti ruralnog turizma je što ne pati od sezonalnosti. Puna popunjenost kapaciteta traje pet mjeseci, a upite gosti šalju cijelu godinu.