Veliko slavlje za pobjednike Maratona neretvanskih lađa

Sinoć je u Bjelovaru, u paviljonu u središnjem gradskom parku bilo veliko slavlje. Buka motora, puhačka glazba i slavljenička torta, sve to čekalo je pobjednike Maratona neretvanskih lađa, posadu Argonauta.

Štit kneza Domagoja prvi puta u povijesti otišao je iz doline Neretve. Posada Argonauta trenirati je počela na ribnjaku, a sada su pobijedili na Neretvi. Prije deset godina, kada su krenuli na neretvansku utrku, ni lađu nisu imali, nego su trenirali na splavi sklepanoj od bačava. Sada su u središte Bjelovara, grada koji ima samo dva potoka, 'uplovili' na lađi s kojom su osvojili štit kneza Domagoja.

Vođa Argonauta, kapetan Tomislav Smrček Čonč, ističe - pobijedili su jer su bili spretni i imali sreće. Ja sam priželjkivao jedan maraton gdje će nam se sve posložiti i opet je bio šok jer nam je nosač kormila, takozvanog parića pukao neposredno prije utrke. Spasili su nas naši Šumari, druga bjelovarska ekipa. Dali su nam nosač kormila da bi uopće mogli nastupiti. Sve ostalo je povijest, kaže kapetan.

No za ulazak u povijest žestoko se treniralo pod vodstvom Nikice Ljubeka, sina poznatog Matije Ljubeka. Samo ove godine imali su pedesetak treninga i utrka. Prije nekoliko godina na maratonu lađa osvojili su četvrto mjesto i gotovo se razišli. No sada su dokazali da se upornost isplatila. Prvi puta u povijesti Maratona lađa pobijedili su gosti. Štit kneza Domagoja ponosno su donijeli u Bjelovar.