Čekajući Studentskog Oscara

Kratkometražni igrani film Cvijeće, Judite Gamulin nastao u produkciji Akademije dramske umjetnosti, uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, početkom kolovoza ušao u finale Studentskog Oscara Američke filmske akademije.

Cvijeće je jedan od sedam filmova koji je za nagradu nominiran u kategoriji najboljeg stranog igranog filma. Ove se godine na natječaj za 43. nagrade Studentski Oscar Američke filmske akademije prijavilo čak 1.749 naslova iz cijeloga svijeta od čega je u sedam kategorija odabrano njih 39. Studentska nagrada Oscar ustanovljena je 1972. godine kako bi poduprla i ohrabrila izvrsnost u stvaranju filmova na akademskoj razini u Americi i diljem svijeta.  Činjenica da se film sa zagrebačke Akademije dramske umjetnosti našao u finalu ovog uglednog natjecanja ujedno je veliko priznanje i samoj Akademiji.

Osim što je film režirala Judita Gamulin je za svoj treći film napisala i scenarij. Producentica je Ana Vidović, direktor fotografije Tomislav Sutlar, montažer Tomislav Stojanović, oblikovanje zvuka potpisuje Tihomir Vrbanec, glazbu Vid Adam Hribar, kostimografiju Dominika Mandić, dok su glavne uloge u filmu odigrali Dušan Gojić, Ksenija Pajić, Hrvojka Begović, Adrian Pezdirc, Mirela Brekalo Popović, Željko Königsknecht, Matija Čigir i Danijel Ljuboja.

Cvijeće, koji je već osvajao nagrade (Studentski filmski festival Early Bird (Sofija) 2015. - Nagrada za najbolju montažu; Revija hrvatskih kratkih filmova Kratki na brzinu 2016. - Nagrada za najbolji scenarij; Pulski filmski festival 2016. - Diploma za najbolji kratki film), konkurira za jednu od medalja (Zlatna, Srebrna i Brončana) koje pobjedničkim filmovima dodjeljuje Akademija, a taj će popis biti poznat krajem ovog mjeseca. Osvajanjem medalje filmovi automatski ulaze u kvalifikacijski krug za nominacije za Oscara.

Judita je rođena 1992. Studentica je diplomskog studija Filmske i televizijske režije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Posljednje četiri godine paralelno radi u filmskoj produkciji kao skripterica, montažerka i asistentica montaže. Dosad je snimila kratkometražne filmove Daddy Issues (2014), Minus 4 (2015) i Cvijeće (2015).
O tome kako je nasto film i kako je to čekati rezultat govrila je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska: