Na 'špici' kava bolje prija

Ni produženi vikend ne uspijeva do kraja isprazniti zagrebačku špicu. Zašto je kava na špici tako omiljena u našem glavnom gradu i kako je počela cijela priča istražila je ekipa Dobrog jutra.

Mijenja se moda, mijenjaju se običaji, mijenjaju se čak i države i politički sustavi, ali u Zagrebu je jedna stvar stalna: navika njegovih građana da subotom odu popiti kavu na špici. Većina Zagrepčana danas će sa špicom najprije povezati Bogovićevu ulicu, no pravi purgeri upozoravaju da to baš i nije točno. Špica je bila od kavane Dubrovnik do Siemensa, i to je bila špica od zadnjih 70 godina do prije 30 godina. Sad je i ovo prozvano špicom. To nije špica. To Zagrepčani ne priznaju kao špicu, kaže umirovljenik Miroslav Rup. No, ni ona koji je vrsni poznavatelji purgerskih običaja nije sigurni kako je zapravo počela priča o zagrebačkoj špici. To bi trebali pitati mog djeda. Špica valjda zato što je najistureniji dio u centru grada. I nekad se projiciralo kino... gledali navečer filmove. A Dalmoši su lijepo pjevali tu na uglu, između Dubrovnika i Siemensa.

Subotnja špica prava je žila kucavica hrvatske metropole, mjesto gdje se razmjenjuju novosti i komentiraju modne kombinacije u koje mnogi 'špiceri' i 'špicerice' ulože mnogo truda. Mnogi koji žive u inozemstvu koriste svaku priliku za kavicu s prijateljima, a i mnogi 'domaći' kad se vrate s puta najbolje nostalgiju za gradom liječe upravo na špici. Kad odeš malo iz Zagreba shvatiš da je Zagreb fenomenalno mjesto za život. Na špici uvijek sretneš nekog koga znaš, nekog koga radnim danom ne možeš.

Zagrebačka špica tako nije sasvim opustjela ni u udarnoj suboti turističke sezone, dok su se na putu prema moru stvarale kilometarske kolone. Dio odsutnih Zagrepčana zamijenili su turisti. Od Španjolaca do Nizozemaca, svima se sviđa ugođaj koji stvara mnoštvo opuštenih ljudi. A za Zagrepčane koji su ostali u gradu udarni turistički vikend ima svoje prednosti. Od lakog nalaženja parkinga u centru i izbjegavanja gotovo obaveznog duhanskog dima za susjednim stolom do promatranja lica sugrađana koji opušteno prolaze kroz grad.

Mnogi Zagrepčani ne propuštaju kavu na špici, mnogo je i turista svih dobi, no najvjerniji posjetitelji ipak su 'purgeri' zrelije dobi. Stariji ljudi ne propuštaju kavu na špici, otkrivaju zagrebački konobari. Tradicija je to koja će, čini se, trajati još dugo.