Belgijski volonteri u Vrginmostu

Već 12 godina zaredom volonteri iz cijelog svijeta dolaze u Vrginmost kako bi pomogli razvoju lokalne zajednice te naučili nešto o održivoj poljoprivredi i gradnji u udruzi Suncokret. Ove godine bilo ih je više nego prije, njih 130 i gradili su od drveta i blata buduću prodavaonicu suvenira.


Belgijski volonteri marljivo gaze glinu koja završava u miješalici. Sve ih nadzire Karlovčanin Alan Cerovac koji ima iza sebe 15 kuća izgrađenih ili izoliranih glinom. Unutarnji zidovi stare drvene kuće dobili su dijagonalne letvice koje će pomoći boljoj statici kuće i zadržavanju glinene izolacije na zidu. Nakon toga nanosimo 4 sloja od koja su dva bitna prvo ide špric koji je od guste gline, koja se nanosi između letvica na zid, a sljedeći sloj se sastoji od pijeska, gline i slame. Glina ide prema pijesku u omjeru 1:3 i to se nanosi samo rukom,  objašnjava Alan.
 
Voditelje udruge i djecu koja dolaze u Suncokret iskustvo je podučilo da nešto volonterima i turistima treba ponuditi u budućoj prodavaonici suvenira. Volonteri i turisti ne mogu ništa kupiti, nemamo nikakav identitet kao neki suvenir. Imamo samo neki magnet i razglednicu i djeca i mladi su to predložili kao neko socijalno poduzetništvo,  kaže Maja Turniški iz udruge Suncokret. Volonteri cijelog svijeta svako se popodne igraju s djecom i uče ih strane jezike pa je do kraja šestog mjeseca već odrađeno 5500 volonterskih sati.  Neki od njih u ekološkom vrtu sa starim sortama povrća.

U Suncokretu neće stati samo na prodavaonici suvenira i već žele otvoriti malu pivovaru. To bi značilo mnogo za ovaj zeleni kraj bez radnih mjesta. Kraj koji je mnogo udaljeniji od svega sat i 15 minuta vožnje od Zagreba.