Novi filmovi Woodyja Allena, Kena Loacha i Pedra Almodovara na 10. VFF-u

Deseto izdanje Vukovar film festivala Festivala podunavskih zemalja, donosi od 22. - 27. kolovoza premijerne projekcije ponajboljih recentnih europskih i svjetskih filmskih ostvarenja s nekih od najistaknutijih svjetskih festivala kao što su oni u Berlinu, Cannesu i Karlovym Varyma, a organizatori kao poslasticu najavljuju premijeru novog filma Pedra Almodovara "Julieta".

Direktor festivala Igor Rakonić istaknuo je kako ove godine VFF dolazi u ruhu "najjačeg festivalskog izdanja ikada". U proteklih deset godina, od skromnih početaka, festival se profilirao u festival koji prikazuje ne samo ponajbolje iz podunavske produkcije, već je postao mjestom gdje se premijerno prikazuju najbolji filmovi iz cijelog svijeta. Tako i ovogodišnje izdanje 'vrvi' nagrađivanim filmovima sa svjetskih 'A' festivala, kazao je Rakonić.

Najavljujući "fascinantni festivalski line-up koji će obilježiti filmski klasici", umjetnički direktor festivala Dean Sinovčić ocijenio je kako "ne postoji u Hrvatskoj festival koji se kvalitetom može usporediti s VFF-om". "Julietu", 20. film velikog španjolskog filmaša Almodovara nastao prema kratkim pričama kanadske nobelovke Alice Munro, publika će imati priliku pogledati u sklopu popratnog programa "Svijet". Program donosi najrazvikanije filmove recentne svjetske produkcije, a među njima su i dvije premijere kultnoga redatelja Jima Jarmusha, "Paterson" i "Gimme Danger" o grupi ''The Stooges'' Iggyja Popa.

Ravno s canneskog crvenog tepiha dolaze i zlatnom palmom ovjenčan "Ja, Daniel Blake" redatelja Kena Loacha te novi film Woodyja Allena, ljubavna komedija "Cafe Society", kao i još jedan canneski laureat, film "Kapetan Fantastični". Iz canneske glavne konkurencije stižu i "Toni Erdman" Maren Ade, te "Ovo nije moje vrijeme" redatelja Szabolcsa Hajdua, koji će i otvoriti festival u ponedjeljak 22. kolovoza. 

Festival ni ove godine ne zaobilazi hrvatsku produkciju. U konkurenciji dugometražnih igranih filmova bit će prikazan "Zbog tebe" redatelja Anđela Jurkasa; u kratkometražnoj konkurenciji "Igra malog tigra" Jasne Nanut te, u dokumentarnoj, film "Kandidat" Tomislava Pulića i Roberta Zubera i bosansko-hrvatska koprodukcija "Prvi put" Mirjane Hrge. 

Uvodi se i novi program "Odabrao Đelo Hadžiselimović", program uglavnom dokumentarnih filmova. Festival ima i bogat popratni zabavni i edukativni program. Svakoga dana festivalska će publika moći uživati u besplatnim koncertima. Festival se održava na deset lokacija u četiri grada; po prvi puta u Osijeku te u Valpovu, Belom Manastiru i Vučedolu.