Šibenski planinari na krovu Europe

Šest šibenskih planinara, članova Hrvatskog planinarskog kluba 'Sv. Mihovil', popelo se na krov Alpa i drugi najviši europski vrh. Na 4 810 metara visok vrh Mont Blanc. Većini planinara ovo je bilo prvo penjanje iznad četiri tisuće metara.

Zadnji kilometar planine svladali su za šest sati. Na vrhu im je osjećaj bio neprocjenjiv. Spremali su se mihovilci za to pola godine. A na tjeme Bijele planine popeli su se na vjetrovitih -15 °C. Tih zadnjih 200 metara mi je došlo da izađem iz naveza i kažem da ću ja dogodine,  prisjeća se Anita Živković, članica HPK Sv. Mihovil. Prvi put Mont Blanc svladan je 1786. i tiha je patnja mnogih planinara.

Šibenski su u juriš na vrh krenuli u devet ujutro. Sa 16 kilograma opreme na leđima. Preživjeli su i 'kuloar smrti' i 'žilet'. Dvije alpske klopke. Malo prije kuloara imali smo jednu predigru - kao graničara. Odozgo je letilo kamenje s nekih 30, 50 metara i onda smo mi bježali lijevo desno. Tako da smo u kuloar došli spremni na kamenje,  objašnjava Alija Omerović, HPK Sv. Mihovil. U pogledu na 'pola Europe' uživali su 15 minuta. A da bi se stiglo na krov Alpa, kažu, potrebno je iskustvo. I fizička sprema. Tijelo pamti. Pamti fizički napor i kad ste vi stalno u tome, vi možete godinu dani nigdi ne ići i uspet ćete se na vrh,  ističe Joso Gracin Joka, HPK Sv. Mihovil.

Vječni snijeg i led Mont Blanca iscrpio je Šibenčane. Pa je njih četvero noge, nakon uspona, odmorilo na 3800 metara. U domu punom kao šipak. Mi smo spavali na skalama i kad su se ostali planinari dizali za svoj uspon mi smo ulijetali u njihove krevete da bar dva sata odspavamo u krevetu,  otkriva Antonia Viljac, HPK Sv. Mihovil. Ekspedicija 'Alpe' trajala je sedam dana. Pregazili su mihovilci Bijelu planinu na juhi i domaćoj panceti. I bez vodiča. Moja prijateljica iz kluba mi je dala jedan smotuljak i rekla mi ga otvorim na vrhu. I ja otvaram i unutra slika Gospe Sinjske. I u tom trenu ja sam odlučila hodočastiti. Nakon svega otišla sam još 30 kilometara od Solina do Sinja,  priznaje Ankica Ercegović, HPK Sv. Mihovil.

Na 4 810 metara zastava mihovilaca vijori se treći puta. Osvojilo ga je deset njihovih planinara. U 20 godina.