Prave pravcate skulpture od šibica mladog Međimurca

Mladi Međimurac Tomislav Horvat iz Podturena pored Čakovca ima neobičan hobi. Naime, on koristi obične šibice kako bi vlastitim rukama, uz puno strpljenja, napravio umjetnička djela koja oduzimaju dah.  

Skroman i vedar, 27 godišnji Tomislav skulpturalne mozaike od drvenih šibica izrađuje još od srednje škole. Svakoga dana prije i poslije posla. Tada učenik čakovečke Građevinske škole, ključni je trenutak doživio u arhitektonskom uredu. Između 3. i 4. razreda sam obavljao stručnu praksu i tamo sam došao na ideju, okružen tim maketama, da i ja počnem raditi neke imaginarne građevine, kaže Tomislav.

Još u srednjoj školi izrađivao je razne građevine, a prva prava skulptura bio mu je slavni Al Pacino. Posljednji njegov rad - 'Pijanist', nadahnut je slavnim Mozartom. Riječ je o skulpturi Wolfganga Amadeusa Mozarta s klavirom. Za izradu klavira bilo mu je potrebno čak 14 mjeseci rada, kaže Tomislav. Tu su note te detaljno izrađen klavir koji se sklapa radi čuvanja ili transporta. Lice je i šake pokušao izraditi od šibica, no, kaže Tomislav, izgledaju pregrubo, te ih oblikuje i premazuje akrilnim kitom za drvo.

Razmišljao je i o Elvisu Preslyu te Marilyn Monroe u kultnoj sceni iz filma 'Sedam godina vjernosti', no šibice su se kanalizirale u kreiranje Ala Paccina u 'Kumu'. Prethodilo je tome iscrpno istraživanje.