Predstavljena knjiga 'Ulicama i mostovima sjećanja, tragovima zavičaja'

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica predstavljena je knjiga 'Ulicama i mostovima sjećanja, tragovima zavičaja' koju potpisuje troje virovitičkih autora. U knjizi prozom, pjesmama i fotografijama predstavljaju starosjedioce Virovitice 'Mikeše' i virovitički kraj.

U tri zasebne cjeline knjiga nas poput vremeplova vodi nekadašnjim starim virovitičkim ulicama uz mnoge zanimljive povijesne činjenice. U prvom dijelu Goran Bunjevac u Ođeničkom hodopisu opisuje pomalo zaboravljene Virovitičane i njihove zanate te mnoga mjesta u gradu kojih danas više nema. Uspoređujem prošlo vrijeme s današnjim koje polako nestaje te sam uočio nestanak tog našeg mikeškog govora, kaže Bunjevac.

Mikeški govor polako nestaje s virovitičkih ulica, a nastao je seobama naroda tijekom povijesti virovitičkog kraja. Starim mikeškim govorom autorica Natalija Vidak stihom spaja rijeku Ođenicu i Viroviticu, bilogorske obronke i mirisne livade. Glavni motiv nam je da se govor ne zaboravi jer moje generacije, mi se još sjećamo kako se govorilo prije, kaže Natalija Vidak.

Knjigu prate i brojne fotografije virovitičkih znamenitosti, za koje je zaslužan i treći autor - Oliver Bešić, kako bi kao djelić vremena uz mikeški govor ostao spomen budućim naraštajima.