Friščićev mlin u Prigorcu, obiteljska tradicija i turistička atrakcija

U varaždinskom kraju nekad su mlinska kola bila na svakom potoku i rijeci. U Ivancu, gradiću podno Ivanščice, na gorskom potoku vrtjelo ih se dvadesetak. Friščićev mlin u Prigorcu obnovljen 2006. obiteljska je tradicija i turistička atrakcija.

Žganci su ponovo u modi. Poslije gotovo tri desetljeća mirovanja, Friščićev mlin na Bistrici, najljepšoj kćeri Ivanščice, opet žalaburi i gospođa Marica ima dobar razlog za dolazak. Stjepan Friščić odrastao je uz mlinsko kolo i zbog ljubavi iz djetinjstva oživio je mlin i obiteljsku tradiciju. Uz ovaj mlin u kojem radim ja sam i pčelar, vinogradar, poljoprivrednik te pomažem i u trgovini. No, rad u mlinu me odmara, jednostavno se ovdje opuštam, kaže. 

U ljetno doba u mlin navrate turisti, prolaznici. Rado dolaze i djeca iz vrtića. No, mlin je ponajviše za njegova vlasnika užitak. To je samo za onoga tko ima i vremena i ljubavi, znači moraš biti ili penzioner ili imati vremena, jer od mlina se inače ne može živjeti, dodaje gospodin Stjepan. 

Ljeta 1764. zapisano je da su se uslugama ivanečkih mlinara koristili i Varaždinci jer su mlinovi na Dravi zbog leda bili uništeni. U Ivancu ima još zapuštenih mlinova koje bi trebalo obnoviti. U ivanečkom kraju tradicija je svetinja pa budi nadu da Friščićev mlin neće jedini žalaburiti na bistroj Bistrici.